Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Podatki kažejo, da je situacija obvladljiva. V prvih desetih dneh novega šolskega leta je v osnovnih in srednjih šolah skupaj vseh okuženih 86 (0,03 odstotka), 917 (0,32 odstotka) pa je bila odrejena karantena. Od tega je bilo skupno okuženih 27 učencev (0,01 odstotka) in dva dijaka, v karanteni pa je bilo 521 učencev (0,27 odstotka) in 223 dijakov (0,30 odstotka). Če je otrok oziroma mladostnik v karanteni, to ne pomeni, da je pri njem potrjena okužba z novim koronavirusom. Spodbudno je tudi, da o okužbi ne poroča nobena šola s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami," poudarjajo na MIZŠ-ju.

Vzpostavili so tudi komunikacijski interni kanal poročanja o pojavnostih in oblikah okužbe z novim koronavirusom v vzgojno-izobraževalnih zavodih (aplikacija). Vanjo bodo ravnateljice in ravnatelji šol in vrtcev od ponedeljka, 14. septembra, dnevno vpisovali podatke.

"Vrtci in šole so dobro pripravljeni in izvajajo vsa splošna priporočila NIJZ-ja in ministrstva. Sistem je odziven," so še dodali na MIZŠ-ju.

Karantena na OŠ Braslovče in OŠ Spodnja Idrija

Okužba s koronavirusom se medtem naprej širi tudi po šolah. Na osnovni šoli Braslovče so jo potrdili pri enajstih zaposlenih in 11 učencih. Trije oddelki so v karanteni, podružnična šola Trnava in vrtec sta zaprta. Šolo je danes obiskala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. "Vsekakor ostaja model B v vzgoji in izobraževanje tisti, ki je veljaven, ni razloga, da ne bi bil. Kje so pa argumenti, da ostaja ta model, vam bom pa še v ponedelje bolj podrobno razložila."

Tudi na OŠ Spodnja Idrija je v karanteni en razred petošolcev in učiteljica. V šolo se bodo lahko vrnili 23. septembra, do takrat pa se bodo šolali na daljavo, so sporočili.

"Vsi drugi učenci bodo še naprej obiskovali pouk v šoli. Epidemiologi svetujejo, da starši opazujete zdravstveno stanje svojih otrok in jih ob morebitnih znakih na omenjeno okužbo zadržite doma ter se posvetujete z izbranim zdravnikom," so zapisali.

Pozvali so tudi k doslednemu izvajanju vsakodnevnih preventivnih ukrepov, kot so redno in temeljito umivanje rok, razkuževanje, higiena kašlja in socialna distanca.

Sorodna novica Detektor: Kako (ni)sta primerljiva gripa in covid-19? So otroci prenašalci?

Otroci ne bodo več samodejno testirani

Vrtčevskim otrokom in otrokom prve triade osnove šole, ki bodo zboleli, odslej ne bo treba takoj na test za koronavirus. Otroci z malo povišano telesno temperaturo se bodo lahko pozdravili doma brez odvzema brisa. Na testiranje bodo še naprej morali otroci od 10. leta naprej in mlajši otroci ob naslednjih bolezenskih znakih.

"Takrat, kadar pri otroku temperatura naraste, merjena pod pazduho nad 38 stopinj Celzija, kadar se pridruži suh, dražeč kašelj, kadar ima otrok večji glavobol, kadar reče, da slabše okuša in voha, ali pa kadar so poleg respiratornih znakov zraven še driska, bruhanje, to pa je že stvar, ki zahteva testiranje na covid," je za TV Slovenija pojasnil Denis Baš, podpredsednik sekcije za primarno pediatrijo.

Okuženih 11 zaposlenih in 11 učencev OŠ Braslovče

Dodatnih ukrepov za omejevanje širjenja virusa za zdaj ni. Od te nedelje bo vsem, ki bodo prišli iz epidemiološko nevarnih držav, odrejena 10-dnevna, in ne več 14-dnevna karantena.

11 okuženih učencev v Braslovčah