Premier Marjan Šarec je bil osrednji govornik na prireditvi ob mednarodnem dnevu miru na Cerju. Foto: Kabinet predsednika vlade (KPV)
Premier Marjan Šarec je bil osrednji govornik na prireditvi ob mednarodnem dnevu miru na Cerju. Foto: Kabinet predsednika vlade (KPV)
Poleg številnih zbranih so bili na vseslovenskem zborovanju za mir navzoči tudi praporščaki Zveze društev general Maister, Društva TIGR Primorske, Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Zveze društev vojnih invalidov Slovenije, Zveze društev in klubov MORIS ter Zveze slovenskih častnikov. Foto: Kabinet predsednika vlade (KPV)
Zborovanje za mir na Cerju
Šarec vztraja pri izbiri Črnčeca
Dan miru na Cerju
Slovesnost na Cerju

"Slovenci nismo nikoli napadali, Slovenci smo se vedno samo branili. In naša osnovna vrednota je bila vedno beseda samo s tremi črkami – mir. Zelo enostavna beseda, a hkrati tako težko dosegljiva stvar," je dejal Šarec in nadaljeval, da zgodovina človeštva ni zgodovina miru, ampak zgodovina vojn.

"Mir bo takrat, ko bosta tudi v naši državi dva sodelavca sposobna iti na kavo, ne da bi se skregala zaradi politike. V politiki je vsak dan veliko besed, veliko je sporov, veliko je prerekanj, ampak to ne sme vplivati na družbo, da bi se na delovnem mestu, doma ali kjer koli prepirali zaradi politike. To ni mir, to je zavedenost. Zaradi politike se ne splača prepirati," je še pojasnil zbranim.

Zbrane sta nagovorila tudi župan Občine Miren-Kostanjevica Mavricij Humar in predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič. V kulturnem programu pa so nastopili pevci, Orkester slovenske policije in recitatorji Akcija TIGR – klub mladih.

Pogovori z Levico prihodnji teden
Šarec je ob robu slovesnosti na Cerju tudi pojasnil, da po pogovorih z Levico ni dobil vtisa, da lahko izgubi njeno podporo. Glede imenovanja Damirja Črnčeca v premierjevem kabinetu se ne strinjajo, a Šarec poudarja pomen sodelovanja in dialoga v politiki. "Dokler teče dialog, ni vojne in mi si moramo prizadevati za to," je dejal.

Šarec priznava, da imajo določena različna stališča, a vztraja: "Kadrovska politika v KPV-ju je v pristojnosti predsednika vlade. Moram imeti to suverenost, da imenujem tja ljudi, za katere mislim, da bodo opravili svoje delo. Levica ima drugačne poglede na to kot jaz. A če hočemo dobro Sloveniji, moramo na tak ali drugačen način sodelovati," je prepričan.

Na vprašanje, ali se lahko zgodi to, da izgubi podporo Levice, je odgovoril, da po petkovem pogovoru ni dobil tega vtisa. Spomnil je, da Levica že tako ni v koaliciji, povedala je, katerih projektov ne podpira in katere bo podpirala.

"Verjamem, da bomo – če smo danes obeležili mir – tudi tam našli mir, ki bo sprejemljiv in bo dober za Slovenijo," je še dejal. Levica in največja vladna stranka LMŠ bosta pogovore nadaljevali prihodnji teden.

Vsaka povezava ščiti tistega, ki je nekoliko močnejši
Šarec je komentiral tudi dogajanja v povezavi z arbitražo. Kot je dejal, je Evropska komisija politično telo, nekaj pa pripisuje tudi povezavam v Evropskem parlamentu. "Vsaka povezava ščiti tistega, ki je nekoliko močnejši. Verjetno gre tukaj tudi za to. Kot politično telo se lahko Evropska komisija odloči, kakor se hoče, lahko spoštuje pravno mnenje ali ne," je dejal Šarec. Za nas je po njegovih besedah pristojno arbitražno sodišče, ki je razsodilo: "Tudi mi nismo povsem zadovoljni z razsodbo, ampak jo moramo spoštovati. Druge izbire ta hip nimamo."

Zborovanje za mir na Cerju
Šarec vztraja pri izbiri Črnčeca
Dan miru na Cerju
Slovesnost na Cerju