Udeleženci Pohoda za mir so izpred Moderne galerije po ljubljanskih ulicah krenili do Mestnega trga. Foto: BoBo
Udeleženci Pohoda za mir so izpred Moderne galerije po ljubljanskih ulicah krenili do Mestnega trga. Foto: BoBo
Po letu 1991 se je o domoljubju veliko govorilo, naredilo pa bore malo, je dejal Anton Pozvek. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Kot člani Svetovne federacije veteranov, ki vključuje 172 organizacij iz 121 držav in predstavlja 65 milijonov veteranov po svetu, slovenske veteranske organizacije že četrto leto zapored svetovni dan miru praznujejo v Ljubljani. Foto: BoBo
Na Mestnem trgu je bilo prisotnih tudi nekaj pripadnikov slovenske vojske (SV). Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Tone Partljič je kot osrednji govorec dejal, da je "treba biti za mir vsak dan glasen". Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Kot vojni veteran imam čisto svoj pogled in tega želimo danes veterani tudi predstaviti. Reševanje konfliktov z orožjem je najbolj sprevržen in skrajen način, do katerega nas običajno pripelje politika, njihovo godljo pa po tem rešuje nekdo drug.

Anton Pozvek o sprevrženem reševanju konfliktov
Orkester slovenske policije je med drugim odigral tudi pesem Imagine Johna Lennona. Foto: BoBo
Svetovni dan miru


Kaj za vas predstavlja pojem miru? "Kot vojni veteran imam čisto svoj pogled in tega želimo danes veterani tudi predstaviti. Reševanje konfliktov z orožjem je najbolj sprevržen in skrajen način, do katerega nas običajno pripelje politika, njihovo godljo pa potem rešuje nekdo drug," je za MMC ob robu dogajanja na Mestnem trgu v Ljubljani dejal generalni sekretar Zveze policijskih veteranskih društev Sever Anton Pozvek in član organizacijskega odbora praznovanja svetovnega dneva miru, ki ga vsakega 21. septembra počastijo po vsem svetu.

V veteranskih organizacijah si po njegovih besedah želijo dvigniti zavedanje o strpnosti, sožitju, sodelovanju in sprejemanju drugačnosti, kar bo pripomoglo, da nam bo šlo v prihodnosti bolje in bolje.

Kot člani Svetovne federacije veteranov, ki vključuje 172 organizacij iz 121 držav in predstavlja 65 milijonov veteranov po svetu, slovenske veteranske organizacije že četrto leto zapored svetovni dan miru zaznamujejo v Ljubljani. "Vsi imamo dogovorjen približno enak scenarij, prireditve pa se po časovnih pasovih vrstijo po vsem svetu že ves dan, vse skupaj smo tempirali na 12. uro, ko se po vsem svetu poklonimo spominu na vse žrtve vojn, ne samo na padle, in predvsem širimo sporočilo, da je treba poskušati živeti v miru, izbirati mirne rešitve ter ustvarjati kakovost življenja, predvsem za mlade generacije," je pojasnil Pozvek.

Negativna nastrojenost do domoljubja
Na svojo stran jim po njegovih besedah še ni uspelo popolnoma pridobiti mladih, za kar je delno kriv šolski sistem, pa tudi do domoljubja "negativno nastrojena družbena klima". "Letos smo povabili veliko šol, a žal se poznajo posledice zadnjih 20 ali pa 30 let, saj se je po letu 1991 o domoljubju veliko govorilo, naredilo pa bore malo, učni programi v šolah so v tem delu pomanjkljivi, nekaj pa prispeva tudi družbena klima," je nadaljeval.

Se je domoljubja v javnosti prijela negativna stigma, kot da gre za nekaj slabega? "Žal je tako. Politične opcije domoljubje zlorabljajo za svoje potrebe, kar je narobe. Kot piše v slovarju slovenskega knjižnega jezika, domoljubje pomeni ljubezen do svojega doma, to lahko uresničujemo na različne načine, ne gre pa za nikakršno sovraštvo, politiko ali izključevanje," je odgovoril, da so politikov polna usta domoljubja, in so tako glavni krivci, da ima to pozitivno čustvo v javnosti negativen prizvok. "Domoljubja si ne more nihče prisvajati, to je notranji občutek slehernika, prav tako ga ne moreš zapovedati nikomur," je sklenil.

Mir na lestvici vrednot
Kako visoko na lestvici vrednot sodobne družbe 21. stoletja je mir? "Če pogledamo na vse konflikte v svetu, ne prav visoko. Načelnega prizadevanja je sicer veliko, a ni prav uspešno, kriznih žarišč je v svetu veliko, hvala Bogu, v naši bližnji okolici vedno manj, upamo, da bo naš vložek k prizadevanjem za mir prinesel pozitivne učinke," je odgovoril.

Mir smo si nazadnje morali izboriti ob osamosvajanju Slovenije. Se to preveč pozablja, je postal samoumeven? "Točno. To je v človeški naravi, če živiš v varnem, mirnem in nekonfliktnem okolju, se te dobrine sploh ne zavedaš, počasi mineva 27, 28 let od zadnje vojne pri nas, četrt stoletja pa je statistična enota za eno generacijo," je izpostavil Pozvek dejstvo, da se povojne generacije, ki na lastni koži občutijo gorje, najbolj zavedajo pomena miru, z vsako naslednjo pa to zavedanje kopni. Zato je po njegovem mnenju treba pomen miru na mlajše generacije prenašati s pripovedovanjem staršev, starih staršev in šolskega sistema, pa tudi dogodki, kot je današnji ljubljanski Pohod za mir.

Pohod za mir v Ljubljani
Udeleženci so se zbrali na ploščadi pred Moderno galerijo, kjer je zaigral Orkester slovenske policije, prijezdila pa je tudi policijska konjenica, ki je Pohod za mir spremljala po Cankarjevi, Čopovi, Prešernovem trgu in Stritarjevi ulici vse do Mestnega trga, ki se je dodobra napolnil. Osrednji govornik pisatelj Tone Partljič je nemudoma opozoril na dejstvo, da se dogodka ni udeležil nihče z vrha slovenske politike. "Menda je tu samo ena poslanka novega državnega zbora, pričakoval bi tudi bolj zveneča politična imena, a verjetno nimajo časa, ker se pogajajo, koliko oklepnikov bodo kupili," se je pošalil.

"Če se ne bomo mi, ki mislimo, da je mir edina možnost za človeštvo, oglašali in množili, da nas bo vedno več, da nas bo za pol Ljubljane tukaj, bodo tisti, ki potrebujejo vojno, se vsak dan bolj oborožujejo in preizkušajo orožje, zmagali. Mi pa mislimo, da živimo v mirnem času in ni treba narediti nič – nasprotno!" je opozoril Partljič in dodal, da ankete kažejo, da 90 odstotkov prebivalstva odgovarja, da se počutijo varne, če je država dobro oborožena. "No comment, ne bom komentiral, hočem reči le to, da je mir v nevarnosti, v parlamentu bi morali več govoriti o miru, manj pa o procentih za oboroževanje, pa mi je jasno, da ga potrebujemo," je sklenil misel, ki jo je pospremil aplavz prisotnih.

Vzponi in padci človeštva
"Človeštvo ima krasna obdobja, ko se gradijo katedrale, se gradijo mostovi, je naslikana Mona Lisa, se sklada Oda radosti, ampak kaj je v nas, da po tem vedno začnemo uničevati in rušiti, če gledam današnji čas, me je malo strah. Sovražni govor, ki smo mu priča zadnje čase, ni prav nič nedolžen, z njim se je še pred vsako vojno začelo," je na temno plat človeštva opozoril Partljič. Mir in red po njegovih besedah ne prideta "kar tako", saj je treba "vsak dan čistiti, pomivati, za mir pa je treba biti vsak dan glasen".

Spregovoril je tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je dejal, da je Ljubljana lahko vzor za ves svet, saj "nima nobenih ograj v glavah, ali pa okoli mesta, ampak sprejema vse ljudi in spoštuje različnosti". Svetovni dan miru bi moral trajati 365 dni na leto, je zaželel ljubljanski župan.

Na Mestnem trgu v Ljubljani so prebrali tudi poslanico ob dnevu miru generalnega sekretarja OZN-a Antonia Guterresa, točno ob 12. uri je sledila minuta molka za žrtve vseh vojn na svetu, dogodek pa je sklenil Orkester slovenske policije, ki je med drugim zaigral pesem Imagine Johna Lennona.

Kot vojni veteran imam čisto svoj pogled in tega želimo danes veterani tudi predstaviti. Reševanje konfliktov z orožjem je najbolj sprevržen in skrajen način, do katerega nas običajno pripelje politika, njihovo godljo pa po tem rešuje nekdo drug.

Anton Pozvek o sprevrženem reševanju konfliktov
Svetovni dan miru