"Tisti, ki poznajo zakon, ki so slišali argumente, so za, ga podpirajo. Tisti, ki so proti, pa so močno zavedeni s strani različnih študentskih servisov in študentske organizacije," pojasnjujejo v Mladem forumu SD-ja. Foto: MMC RTV SLO/Katja Pirnat
malo delo, SD
O pozitivnih straneh zakona o malem delu sta spregovorila predsednik Mladega foruma SD Ljubljana Klemen Žibert (desno) in SD-jev piarovec Denis Sarkić (v sredini). Foto: MMC RTV SLO/Katja Pirnat

"Akcijo izvajamo zato, da bi mimoidočim predstavili, kaj pomeni zakon o malem delu, ker smo ugotovili, da so ljudje zavedeni s strani sindikatov in različnih študentskih organizacij in servisov," je ob predreferendumski akciji, ki jo je podmladek SD-ja izvajal na Prešernovem trgu v Ljubljani, za MMC pojasnil predsednik Mladega foruma SD-ja Ljubljana Klemen Žibert. SD-jev predstavnik za medije Denis Sarkić pa je ob tem poudaril, da "gre za uspešno akcijo, ker smo se približali navadnim ljudem, tistim, ki so na koncu volivke in volivci".

Malo delo je pozitivno za študente, brezposelne in upokojence
Žibert poudarja, da gre pri enačenju zakona o malem delu z delovnim razmerjem s strani Študentske organizacije za "dotalno laž", saj se malo delo lahko enači le s študentskim delom. Dodaja, da bo z malim delom študentom tekla delovna doba, obstajal pa bo tudi rizični sklad, ki bo kril storoške, če delodajalec študenta ne bo plačal za njegovo delo, država pa bo nato terjala delodajalca.

"Verjamemo, da bodo upokojenci pograbili ta zakon, ker je kriza pri upokojencih, saj dobijo prenizke pokojnine in bodo tisti, ki bodo želeli, z neko aktivno držo, delovnostjo lahko še kaj zaslužili," je povedal Sarkić. Prepičan je, da upokojenci z malim delom ne bodo odvzemali del študentom, saj ne bodo na primer delali v gostinskih branžah ali pa "hodili s panoji po Ljubljani in reklamirali".

Sarkić nadaljuje, da se brezposelnim, ki "zdaj stagnirajo in čakajo doma v stanovanjih in dobivajo podporo in se vse bolj odmikajo stikom z delodajalci in delom", ne ukinjajo osnovne pravice, "ne ukinjajo se jim pokojnine ali se znižujejo, ne bo se jim odvzemalo pomoči za brezposlenost", ampak bodo tako v stiku z delodajalci.

"Spremembe niso mogoče čez noč"
Na MMC-jevo vprašanje, zakaj sindikati in študentske organizacije tako močno nasprotujejo zakonu o malem delu, Sarkić odgovarja, da sindikati nasprotujejo najverjetneje zato, ker želijo, da bi se "čez noč zgodilo in spremenilo vse: da bi se zmanjšalo število brezposelnih na minimum, da bi zaposlitve in vse ostalo šlo v višave, da bi ljudje dobivali višje pokojnine, višje plače in tako naprej". Prepričan je, da tega ni "moč doseči samo z nerganjem, nasprotovanjem in še posebej neargumentiranim nasprotovanjem oz. doseči s tem, da si vedno samo kontra".

Meni, da so tisti najbolj pereči nasprotniki študentski servisi in njihovi lastniki oz. "tisti, ki kujejo dobičke na račun študentskega dela, ki denar porabljajajo za prenepotrebne zadeve, mečejo denar za razno razne cenitve določenih klubov, ki jih potem sploh ne kupijo, dajo denar za kdo ve vse kaj in vse to na račun študentskega dela."

"Zakon je nujno potreben"
"Zakon o malem delu je v Sloveniji nujno potreben, ker vemo, kaj se dogaja na področju študentskega dela, vemo, kaj se dogaja ljudjem, ki sedijo ob telefonu doma, vemo, kaj se dogaja upokojencem, ki ne morejo iz meseca v mesec združiti niti, so pa pri močeh, da bi prejeli za kakšno izmed del," je sklenil Sarkić.

V Mladem forumu SD-ja napovedujejo, da bodo v času pred referendumom po Sloveniji izvajali podobne akcije ter organizirali okrogle mize, prepričani pa so, da bo zakon 10. aprila dobil zadostno podporo.