Znižanje plač v sodstvu je najbolj prizadelo funkcionarje z daljšo delovno dobo, pravi Šturm. Foto: MMC RTV SLO
Znižanje plač v sodstvu je najbolj prizadelo funkcionarje z daljšo delovno dobo, pravi Šturm. Foto: MMC RTV SLO
Predlagan nov kazenski zakonik

Kot je pojasnila predsednica sodniškega društva Janja Roblek, se bo ogromno sodnikov nanje pritožilo.

Sodniki brez možnosti stavke?
Minister za pravosodje Lovro Šturm pa je ob tej priložnosti dejal, da sodnik, ki je izvoljen, ne more stavkati, da pa lahko odide, če se mu zdi neprimerno delati za plačo, ki jo prejme. Pojasnil je tudi, da se problematika sodniških plač ureja znotraj sodne veje oblasti, medtem ko je za plače funkcionarjev odgovoren minister za javno upravo. Dodal je, da je kot funkcionar pred kratkim tudi sam prejel novo odločbo z nižjo plačo.

Težavo glede nižjih plač v sodstvu pa minister Šturm vidi v znižanju dodatka za delovno dobo, ki je po ministrovih besedah prizadel funkcionarje z daljšo delovno dobo.

Pravosodni minister je komentiral tudi domneve, da se bo vse manj mladih odločalo za sodniški poklic. Zatrdil je, da je do takšnih trditev skeptičen, saj je po njegovem mnenju sodniški poklic "edini poklic, kjer je zagotovljena plača od izvolitve do upokojitve".

Razburja tudi zagrožena kazen nepravičnim sodnikom
Sodnike sicer razburja tudi novi kazenski zakonik, ki uvaja kazni za sodnike, ki kršijo ali popačijo zakon v dobro ali slabo stranke. Zagrožena kazen za takšna kazniva dejanja je zapor do treh let. Sodniki so prepričani, da gre za poseg v njihovo neodvisnost, kar pa Šturm zavrača, saj meni, da za takšno prepričanje ni nobene podlage. Edina novost naj bi bila namreč po njegovem, da bi bilo to poslej urejeno v posebni določbi kazenskega zakonika samo za sodnike, in ne tako kot do zdaj v splošni določbi, ki govori o zlorabi uradnega položaja, poroča Radio Slovenija.

Na neki način se s Šturmom strinja tudi predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen, ki pravi, da gre pri omenjenem kaznivem dejanju za zlorabo sodniškega položaja: "To je bilo kaznivo dejanje že doslej, jaz sem prepričan, da takšnih primerov v slovenskem sodstvu ni in jih ne bo." Testen dodaja, da je prav, da so sodniki kljub imuniteti kazensko odgovorni, če bi zlorabili svoj položaj.

Predlagan nov kazenski zakonik