"Čuvate lopove," so med drugim vpili protestniki. Foto: BoBo
Janez Janša
Premier Janez Janša se je odzval dan po protestih na Twitterju. Foto: MMC RTV SLO
Protesti v Ljubljani
V Ljubljani je bil najbolj "na udaru" notranji minister Vinko Gorenak. Foto: MMC RTV SLO
V Ljubljani po protestih šest pridržanih
Spletni pozivi k protestom

Na policiji so pojasnili, da spremljajo podatke in informacije o napovedanih protestih in dodajajo, da za zdaj še nimajo prijav v skladu z določili zakona o javnih zbiranjih. Dodali so, da načrtujejo ukrepe za zagotavljanje varnosti vseh udeležencev protestov in ukrepe za zaščito objektov in infrastrukture.
V torek se je med ljubljanskim protestom na vladi že sešel "vrh varnostnih organov", na katerem se je premier Janez Janša seznanil z varnostnim položajem v državi in ukrepi za zaščito varnosti ljudi. Na sestanku so bili direktor policije Stanislav Veniger, državni sekretar ministrstva za obrambo Peter Stavanja, ki je nadomeščal obrambnega ministra Aleša Hojsa, in načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič.


Vinko Gorenak,
notranji minister, ki je bil gost oddaje Odmevi, podrobnosti sestanka ni želel razkriti, je pa potrdil, da je Slovenija "zagotovo v občutljivi varnostni situaciji".


Ljubljana, Kranj, Celje, Koper, Maribor
Medtem pa se pozivi k protestom nadaljujejo. Tako je na družbenem omrežju Facebook že objavljen poziv k vnovičnim protestom v Ljubljani. Ti naj bi se zgodili v petek, 30. novembra. Na Mojem spletu smo odkrili zapis, kjer uporabnik z geslom "le vkup, le vkup Gorenjska" napoveduje protest pred kranjsko občino. Protesti naj bi bili tudi v Celju, in sicer v ponedeljek, ter v Murski Soboti napovedan pa je tudi nov protest v Mariboru. Proti županu Alojziju Kastelicu pa so se dvignili Trebanjci. Kot je znano, je bil župan Trebnjega pravnomočno obsojen na pogojno kazen zaradi zlorabe županskega položaja. Kastelica je ovadila tudi komisija za preprečevanje korupcije. Skupina na Facebooku župana poziva k odstopu.

Blog policista:
Nekako pa razumem, da ljudje takrat v nas vidijo državo in zato nad nas sproščajo vse frustracije, katere jim je povzročila država – od prekrškov, do lisic mestnega redarstva, preveč odmerjene dohodnine, do tega, da je na vladi opcija, katero niso volili, … v nas vidijo Janšo, Kanglerja, Jankoviča, cerkev,…. če bi imeli policisti priložnost se pogovorit s protestniki, bi ugotovili, da imajo vsi iste težave in se v večini stvari strinjamo. Ne glede na to, da smo premalo plačani, pa ne moremo, res ne moremo dovoliti, da bi določeni huligani, ki izkoristijo legitimne proteste in udeležence, in se skrijejo v množici njih, le-te izkoristili za svoje izživljanje. In ne moremo nastavit svojih teles in življenj, da bi huligani v nas metali kocke, topovske udare, znake in steklenice.
Iz blogarskega zapisa neimenovanega policista; MMC


Odpeljali tudi mirno sedeče na pločniku
Med mariborsko drugo vstajo so izbruhnili tudi nasilni izgredi, saj so nekateri udeleženci policiste obmetavali z baklami, granitnimi kockami, palicami, prometnimi znaki, koši za smeti in kamenjem. Policija je uporabila solzivec in prostost odvzela več protestnikom, udeleženci pa so pričali o neupravičeni uporabi sile, saj so policisti odpeljali tudi protestnike, ki so demonstrirali mirno, sede na pločniku.

V Ljubljani po protestih šest pridržanih
Spletni pozivi k protestom