Foto:
Foto:

Drnovšek je poudaril, da schengenska meja ne bo preprečila dobrega sodelovanja med državama. Obenem je izrazil željo, da bi tudi Hrvaška kmalu vstopila v EU, in čestital Mesiću za nedavno pozitivno mnenje Evropske komisije o prošnji Hrvaške za članstvo v povezavi.

Po Drnovškovem mnenju ima velik pomen tudi sporazum o obmejnem sodelovanju, ki naj bi omogočal mehko mejo. Slovenija pa naj bi si še naprej prizadevala, da bo veljal tudi v prihodnje.

Vstop Slovenije v EU nova priložnost za Hrvaško
Hrvaška ima zdaj vse pred seboj, rešiti mora nekaj odprtih vprašanj in doživeti mora to, kar zdaj doživlja Slovenija, da schengensko mejo prestavi naprej, je menil hrvaški predsednik. Vstop Slovenije v EU po Mesićevih besedah za Hrvaško pomeni novo priložnost, saj s tem dobivajo enega lobista več.

Pri odprtju je sodeloval tudi veleposlanik Evropske komisije v Sloveniji Erwan Fouere, ki je poudaril, da je današnji dan prazničen za Slovenijo in za vso Evropo, saj si prijateljsko in solidarnostno podajamo roke.

MP Jelšane eden glavnih prehodov
Prehod bo z vstopom Slovenije v EU postal eden od treh glavnih cestninskih mejnih prehodov na prihodnji zunanji meji EU-ja. Zgrajen je v skladu s standardi Unije, na njem pa bodo vzpostavljeni schengenski varnostni sistem ter carinski, veterinarski, fitosanitarni in zdravstveni nadzor.