Mramor odstopa iz osebnih razlogov, neuradno zdravstvenih težav, je poročala Televizija Slovenija. Foto: BoBo
Mramor odstopa iz osebnih razlogov, neuradno zdravstvenih težav, je poročala Televizija Slovenija. Foto: BoBo
false
Dragonja ima podporo ministra in nobenega nasprotovanja ni v koaliciji, a kljub vsemu želi oditi. Foto: BoBo
Po čem si bomo zapomnili Mramorjev mandat?
Bo Mramorjev odhod usoden za koalicijo?
Vlada ostala brez finančnega ministra

Mramor je poudaril, da je tako storil iz razlogov izrazito osebne narave, vrača se v profesorske vode. Dejal je, da ni šlo za odločitev čez noč in da je ta zorela že dalj časa, zavrnil je namigovanja, da je odločitev povezana z zadnjim dogajanjem okoli Luke Koper in z očitki državnemu sekretarju Metodu Dragonji. Tudi on želi zapustiti svoj položaj.


"Dragonja se želi z mesta državnega sekretarja sam umakniti, njegovo željo bomo upoštevali,"
je potrdil Cerar, Mramor pa je dodal, da strokovnih razlogov za Dragonjev odstop ne vidi. "So bili pa veliki pritiski. Urejanje zadev na področju upravljanja državnega premoženja je tudi politično zelo izpostavljeno," je priznal.

Ponosen na konsolidacijo javnih financ
Kot dosežek svojega vodenja ministrstva je Mramor poudaril vnovično pridobitev ekonomske suverenosti države, potem ko je država spomladi med drugim izstopila iz postopka presežnega javnofinančnega primanjkljaja, umaknjena je bila tudi s seznama držav s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji, napredovala pa je tudi pri ocenah bonitetnih agencij.

Še tisto, kar bi bil lahko njegov poraz, pa to ni, je spomnil na torkovo uskladitev v koaliciji o davčnem prestrukturiranju

"Teh 22 mesecev je bilo izjemno težkih, vendar pa so rezultati fantastični," je povzel svoj mandat.

Začasno prihaja Smerkoljeva
Premier je povedal, da je o Mramorjevi odločitvi že obvestil državni zbor, začasno vodenje ministrstva pa bo prevzela ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj. "Delo se bo normalno nadaljevalo in ne bo nobenih sprememb v strategiji te vlade, ki je jasno začrtana," je dejal.

Zagotovil je, da bo pogovore za Mramorjevega naslednika začel že danes, formalno menjavo pa pričakuje konec avgusta oziroma na začetku septembra.

Tudi Cerar ugotavlja, da je Slovenija na ključnih področjih dosegla pomemben napredek. Poleg stabilizacije javnofinančnih in gospodarskih razmer, s čimer se je država izvila iz primeža groženj s prihodom trojke, je Slovenija po Cerarjevih besedah napredovala tudi na lestvicah mednarodne konkurenčnosti, vse to pa se pozna na nižji ceni financiranja za gospodarstvo in državljane.

Vlada je torej dosegla veliko in za to imata po Cerarjevih besedah veliko zaslug prav Mramor in ministrstvo za finance. Premier se je zato ministru javno zahvalil za "izjemno opravljeno delo in izjemen vloženi napor".

Tudi predsednik DZ-ja Milan Brglez se je finančnemu ministru Dušanu Mramorju zahvalil za njegovo delo, predvsem za stabilizacijo javnih financ. "Brez njegovega osebnega angažmaja in njegove trdne volje, da se stanje naših javnih financ izboljša, bi bila Slovenija še vedno pod nadzorom Evropske komisije," je dejal Brglez.

Dragonja opozarjal na sporne prakse v Luki Koper
Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja, ki je bil v zvezi z dogajanjem okoli Luke Koper deležen kritik in pozivov k odstopu, je že včeraj ob prihodu na sejo vlade povedal, da o odstopu razmišlja, a se takrat za to še ni odločil.

Dragonja je bil kritik deležen predvsem zaradi svojih izjav na seji komisije DZ-ja za nadzor javnih financ, v katerih je za argumentacijo o prenizki donosnosti kapitala v Luki Koper uporabljal zastarele podatke, medtem ko se je donosnost vmes precej izboljšala. Za svoje izjave se je večkrat opravičil, je pa dejal, da še vedno meni, da bi bila lahko dividendna donosnost v Luki Koper višja.

Državni sekretar, sicer pristojen za področje upravljanja državnih naložb, je v vmesnem času opozoril tudi na nekatere po njegovih besedah sporne poslovne prakse v Luki in bil zato deležen novih kritik.

Po čem si bomo zapomnili Mramorjev mandat?
Bo Mramorjev odhod usoden za koalicijo?
Vlada ostala brez finančnega ministra