Voditelj Uroš Slak je z gosti iskal odgovore na vprašanja, ki se postavljajo ob primeru koroške deklice. Foto: MMC RTV SLO
Voditelj Uroš Slak je z gosti iskal odgovore na vprašanja, ki se postavljajo ob primeru koroške deklice. Foto: MMC RTV SLO

Po besedah Munca sum spolne zlorabe še ni zaključen, kar je v DZ-ju potrdil tudi državni sekretar na ministrstvu za pravosodje.
Nanizal je tudi nekaj statističnih podatkov. V Sloveniji je bil v zadnjih petih letih v ločitvenih postopkih kar v 90 odstotkih primerov otrok dodeljen materi.
Tu je npr. izpostavil ptujsko sodišče, kjer je ta delež letos dosegel kar 100 odstotkov, v Ljubljani pa 91 odstotkov. Munc meni, da gre za "klan" izvedenk, ki delajo "katastrofalno".
Kos: Vsak starš ima pravico do otroka
Miran Kos pa je ob tem pojasnil, da je odločba o predodelitvi otroka pravnomočna, prav tako so sum spolne zlorabe pristojni organi zavrgli, a je oče nato vložil pritožbo na to odločitev. "Vsak starš ima pravico do otroka in tu si je oče vzel pravico v svoje roke," pravi Kos.
Tone Dolčič, namestnik varuhinje človekovih pravic, je pojasnil, da so že dvakrat tožilstvo in policijo pozvali, naj deklico najdejo. "To, da ne vemo, kje je, v kakšnem stanju, v kakšni družbi, kaže, da so ogrožene vse otrokove pravice," je dejal.
Katja Bašič iz združenja proti spolnemu zlorabljanju meni, da nimamo izdelanih sistemskih pravil, da bi država, ki bi morala otroka zaščititi, lahko to storila. Zato starši vzamejo pravico v svoje roke, dodaja.
"Najlažje je storiti tako, da institucije valijo krivdo druga na drugo. Tudi za policijo bi takšni primeri morali biti prednostni, a so se tukaj odzvali šele po pol leta. Država s svojimi pravili oba starša postavlja v položaj, ko se morata med seboj boriti," pravi Bašičeva.