Minister za pravosodje še ni odgovoril na pozive Križnarjevih odvetnikov. Njegovo morebitno pot v Sudan bi morala potrditi vlada. Foto: RTV SLO
Minister za pravosodje še ni odgovoril na pozive Križnarjevih odvetnikov. Njegovo morebitno pot v Sudan bi morala potrditi vlada. Foto: RTV SLO
Tomo Križnar
Tomo Križnar je v sudanskem zaporu že od 20. julija. Foto: RTV SLO

MZZ dejavno sodeluje z Evropsko komisijo, državami članicami EU-ja in nekaterimi mednarodnimi organizacijami. Iz ministrstva so sporočili, da ne morejo potrditi navedb enega izmed Križnarjevih odvetnikov o skorajšnji odločitvi sudanskega sodišča na vloženo pritožbo. Poudarili so, da slovenski diplomat v Sudanu o tem še ni obveščen.

Poziva Križnarjevih odvetnikov, naj se v zadevo vključi tudi slovenski pravosodni minister, vlada ne komentira. Za zdaj je zadeva še v rokah diplomacije. Za ugoden razplet primera je nujno, da se potez ne najavlja vnaprej in da se "ne vzbuja neutemeljenih pričakovanj", so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Tudi na ministrstvu za pravosodje poziva še niso komentirali, so pa dejali, da se o zadevi Križnar že usklajujejo z zunanjim ministrstvom. Končno odločitev o morebitni poti ministra Lovra Šturma v Sudan bo morala sprejeti vlada.

Drnovšek optimističen glede izpustitve
Se je pa na obsodbo Križnarja na spletni strani Gibanja za pravičnost in razvoj prvič odzval tudi predsednik države Janez Drnovšek. V svojem zapisu je bil oster, saj je dejal: "Ko govorijo o Tomu Križnarju se mi zdi, da bi raje videli, da gnije v sudanskih zaporih, samo da bi mene lahko dolžili za to. A tudi tega veselja jim ne bomo privoščili. Toma bomo kmalu spravili ven."

Odgovor sodišča najverjetneje v torek
Zadeva Križnar je trenutno na višjem sodišču v Kartumu, ki je najvišja pritožbena instanca. Križnarjev odvetnik Halil Turkas je sporočil, da bo odgovor na pritožbo v zadevi Križnar najverjetneje znan v torek, saj je 21. avgust v Sudanu praznik.

Turkas je v nedeljo pozval slovensko vlado, še posebej pa pravosodnega ministra, naj naveže stik s sudanskim pravosodnim ministrom, saj meni, da bi takšna poteza lahko prispevala k hitrejši rešitvi zadeve.

V Sudanu sta trenutno posebni odposlanec Predsednika Republike, Hamdija Blekić, in slovenski konzul v Kairu, Andrej Dernovšček.