Križnar je bil obsojen na dve leti zapora zaradi, kot pravi obtožba, nezakonitega vstopa v državo in vohunjenja. Foto: RTV SLO
Križnar je bil obsojen na dve leti zapora zaradi, kot pravi obtožba, nezakonitega vstopa v državo in vohunjenja. Foto: RTV SLO
Tomo Križnar
Križnar je bil zaradi nezakonitega vstopa aretiran že leta 2003 v Etiopiji. Foto: RTV SLO

Posebni Drnovškov pooblaščenec Blekić bo predsednika Al Baširja h Križnarjevi pomilostitvi pozval tudi pred novinarji.

Blekić se zavzema za preselitev procesa iz El Fašerja v prestolnico Kartum. Foto: EPA

Halil Tukras je v pogovoru za TV Slovenija tudi dejal, da je višje sodišče v Kartumu, ki je najvišji pritožbeni organ, že obravnavalo zadevo Križnar, tako da bo svojo odločitev po vsej verjetnosti posredovalo kmalu. V nedeljo se to ni zgodilo, tako da je to mogoče v ponedeljek, vseeno pa je potrebno upoštevati, da je v Sudanu 21. avgusta praznik.

S Križnarjem naj bi v zaporu lepo ravnali in mu skušali zagotoviti čim boljše razmere. Tukras je tudi dejal, da je Križnar žrtev politične igre in da je do njegove aretacije prišlo po dogovoru med enotami Afriške unije in predstavniki Sudanske osvobodilne vojske.

Po mnenju odvetnika bi bilo dobro, da bi se aktiviralo tudi slovensko pravosodno ministrstvo, saj lahko poleg predsednika države tudi minister za pravosodje razveljavi katero koli sodbo. Tako bi se po Turkasovem mnenju lažje dogovorili.

Blekić bo šel tudi pred kamere
Posebni pooblaščenec predsednika države Janeza Drnovška Hamdija Blekić, ki je dober poznavalec sudanske pravne ureditve in ima v Sudanu znance na visokih položajih, je za TV Slovenija v kratkem telefonskem pogovoru povedal, da je po nedeljskih pogovorih v Kartumu velik optimist in da bo Križnar zelo kmalu izpuščen iz zapora. Dovoljenje za obisk Križnarja v zaporu v El Fašerjuže ima, prizadeva pa si tudi za preselitev procesa v sudansko prestolnico Kartum.

Blekić bo predsednika Al Baširja h Križnarjevi pomilostitvi pozval tudi pred novinarji, za kar ga je pooblastil predsednik Drnovšek. Za sklic posebne tiskovne konference, na kateri se bo opravičil za Križnarjevo napako, nezakonit vstop v Sudan, se Blekić že pogovarja s predstavniki arabske televizije Al Džazire in sudanske državne televizije.

Dernovšček potrebuje še nekaj dni
Medtem slovenski konzul Andrej Dernovšček v Kartumu z nemškimi kolegi in člani mednarodnih organizacij še naprej pripravlja svoj obisk v El Faširju, že v soboto pa so ga sprejeli tudi na sudanskem zunanjem ministrstvu. Andrej Šter iz MZZ-ja je za TV Slovenija pojasnil, da gre za zahteven proces ter da diplomacija za to potrebuje dovolj časa. V napovedih o izpustitivi je bil bolj previden kot Belkić, saj te ne pričakuje teko kmalu.

Rupel: Misija nepravilno vodena
Zunanji minister Dimitrij Rupel je sinoči za TV Slovenija dejal, da je bila misija nepravilno vodena že od začetka. Dejal je, da je urad predsednika republike ravnal v nasprotju z domačo in mednarodno zakonodajo: "Tudi predsednik se mora držati zakonov. Ne dolžim sicer njega, ampak njegove svetovalce, ki bi morali vedeti, kako se pripravljajo mednarodne misije."

Glede Hamdije Blekiča - Rupel ga je označil kot Drnovškovega drugega posebnega odposlanca - je dejal, da ga skrbi, da nimamo sedaj pred sabo še drugega problema. Kot je pojasnil, gre namreč ponovno, podobno kot že pri Križnarju, za neformalno misijo, o kateri je MZZ izvedel iz medijev.

Tudi premier Janez Janša je kritiziral odločitev Drnovška, da, kot se je izrazil, v Sudan pošlje privatnega odposlanca. Ocenil je, da je zdajšnje stanje posledica paralelne zunanje politike. V uradu predsednika republike teh obtožb za zdaj še ne želijo komentirati.

Sodišče v El Fašerju je Križnarja, ki je v Sudan vstopil brez vizuma, v ponedeljek obsodilo na dve leti zapora zaradi nezakonitega vstopa v državo, vohunjenja ter lažnih navedb o sudanski vladi in sudanskem ljudstvu. Odredilo je tudi zaplembo premoženja, ki ga je imel Križnar pri sebi, in plačilo okoli 2.000 evrov denarne kazni.

Posebni Drnovškov pooblaščenec Blekić bo predsednika Al Baširja h Križnarjevi pomilostitvi pozval tudi pred novinarji.