MZZ opozarja, da so Haiderjeva dejanja žaljiva tudi za Slovenijo, saj je, tako kot Avstrija, članica EU-ja. Foto: RTV SLO
MZZ opozarja, da so Haiderjeva dejanja žaljiva tudi za Slovenijo, saj je, tako kot Avstrija, članica EU-ja. Foto: RTV SLO
Heinz Fisher
Fischer kritizira Haiderja, ki je napoved že uresničil v Pliberku. Foto: EPA

MZZ meni, da Haiderjeva petkova postavitev manjšega slovenskega napisa v Pliberku krši pravice slovenske manjšine, saj je neskladna z odločbami avstrijskega ustavnega sodišča in s 3. točko 7. člena avstrijske državne pogodbe, od avstrijskih oblasti pa pričakujejo, da bodo takšna dejanja preprečile.

Fischer: Table predvolilno orodje
Do napovedi Jörga Haiderja o odstranitvi dvojezičnih napisov na avstrijskem Koroškem je kritičen tudi avstrijski predsednik Heinz Fischer.

Za Kronen Zeitung je Fischer povedal, da napoved odstranitve tabel in petkov začetek njenega uresničevanja koroškega deželnega glavarja, ki je na zakonsko določenem dvojezičnem topografskem območju postavil slovenski krajevni napis, ki pa je občutno manjši, služi le predvolilnemu zbiranju glasov za prihajajoče parlamentarne volitve.

Napovedani umik 28 dvojezičnih napisov je dodaten Haiderjev odmik od avstrijske državne pogodbe in odločb ustavnega sodišča.

Urad kanclerja Wolfganga Schüssla je Haiderjevo potezo med drugim označil za nekorektno.