Minister Dimitrij Rupel je bil član številne delegacije, ki je BiH obiskala februarja. Foto: EPA
Minister Dimitrij Rupel je bil član številne delegacije, ki je BiH obiskala februarja. Foto: EPA

SDP BiH namreč trdi, da naj bi Slovenija sodelovala v poskusih razkosanja BiH-a, kar naj bi dokazovala tudi srečanja predstavnikov slovenske vlade s predstavniki Republike srbske. Srečanji premiera Janeza Janše s premierom Republike srbske Miloradom Dodikom in notranjega ministra Dragutina Mateja s kolegom Stanislavom Čađom naj bi bili potrditev, da je Slovenija zagovornik Srbije.

MZZ: Odnosi med državama prijateljski
MZZ
trditve zavrača in trdi, da so dvostranski odnosi med državama odlični, poleg tega pa je Slovenija med predsedovanjem EU-ju veliko vložila v prizadevanja, da bi BiH z EU-jem podpisal stabilizacijsko-pridružitveni sporazum.

Gre za sporazum, ki je Bosni in Hercegovini dokončno odprl vrata za članstvo v EU-ju in utrdil njeno državnost, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Slovenija je med predsedovanjem vse države zahodnega Balkana podpirala v prizadevanjih v približevanju EU-ju, "izjav v korist ene države, pa nikakor ni mogoče tolmačiti na škodo katere koli druge države", še poudarjajo na MZZ-ju.

MZZ poudarja, da ima Sovenija z BiH-om "prijateljske odnose in nikakor ne postavlja pod vprašaj njene suverenosti in ozemeljske celovitosti". Vprašanje odnosov med narodi vidi kot del notranjih zadev BiH-a, dobre odnose med državama pa dokazujejo številni uradni in neuradni obiski ter razvejani gospodarski odnosi.

Slovenija v BiH veliko investirala
Slovenija je med najuspešnejšimi investitorji v BiH-u, saj vrednost njenih naložb lani znaša 62 milijonov evrov, kar je v desetletju omogočilo odprtje več kot 10.000 delovnih mest. Poleg tega država BiH-u namenja tudi državno pomoč, ki je lani znašala 2,17 milijona evrov.

A. K. K.