Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Slovenskim državljanom, ki načrtujejo potovanje v Ukrajino, priporočajo, da spremljajo dogajanje, predvsem glede varnostnih razmer, v mednarodnih in lokalnih medijih ter da so pozorni na objave slovenskega veleposlaništva v Kijevu.

"Zaradi nepredvidljivosti situacije odsvetujemo potovanja na obmejna območja z Belorusijo in Rusko federacijo," piše na spletni strani MZZ.

Zaradi lažje, hitrejše in učinkovitejše konzularne pomoči slovenskim državljanom, ki potujejo oziroma so trenutno v Ukrajini, svetujejo, da ljudje izpolnijo spletni obrazec Obveščanje o potovanju, ki je dostopen na povezavi MZZ-ja.

Zunanje ministrstvo je že predtem odsvetovalo potovanja na začasno zasedena območja Avtonomne republike Krim in Sevastopola ter na določena območja regij Doneck in Lugansk. Veleposlaništvo v Kijevu namreč ne more nuditi konzularne pomoči slovenskim državljanom, ki bi se znašli v težavah v teh regijah.

Z MZZ-ja so sicer v ponedeljek sporočili, da za zdaj ne nameravajo zmanjšati števila diplomatskega osebja v Kijevu. Dodali so, da vse dejavnosti potekajo v usklajevanju z drugimi državami EU-ja. Te se v nasprotju z ZDA niso odločile za umik družinskih članov diplomatskega osebja iz Kijeva.

Odnosi med Zahodom in Rusijo, ki je na mejo z Ukrajino razporedila 100.000 vojakov, so vse bolj zaostreni. Zahod Moskvo obtožuje, da pripravlja invazijo na svojo sosedo.