Foto:
Foto:

Predsednik Slovenije Janez Drnovšek je po pogovorih s hrvaškim kolegom Stipetom Mesićem, predsedujočim predsedstvu BiH-a Sulejmanom Tihićem in predsednikom Črne gore Filipom Vujanovićem izrazil željo, da bi Slovenija kot članica EU-ja in Nata postala most med tema povezavama in državami v nekdanji Jugoslaviji.

Na skupnem kosilu je slovenska stran hrvaški posredovala, da bo treba vprašanje hrvaškega zaščitnega ekološko-ribolovnega območja v Jadranu čim prej rešiti. Hrvaški predsednik Mesić pa je dejal, da od Slovenije pričakuje, da bo v EU-ju lobirala za čim hitrejše vključevanje držav jugovzhodne Evrope v Unijo.

Hrvaški predsednik je sicer na vprašanje novinarjev o bodočem izvajanju ERC-ja v Jadranu poudaril, da je tako odločitev sprejel sabor, njeno uresničitev pa preložil. "Vsi, ki so udeleženi v tem problemu, se morajo pogovoriti in konec koncev dogovoriti, kako bi prebrodili obstoječe stanje," je dejal Mesić.

Tudi o rušenju slovenskih vikendov, zgrajenih na črno
Glede odzivov slovenske vlade na rušenje nezakonito zgrajenih objektov v Istri, ki so bili last slovenskih državljanov, pa je Mesić dejal, da Hrvaška kot pravna država očitno ni delovala, če je bilo toliko objektov zgrajenih nezakonito. Zato se je Mesić zavzel, da se objekte, ki jih je mogoče legalizirati, legalizira skladno z zakonom o gradbeništvu in urbanističnih načrtih.