Zahtevo za presojo ustavnosti na sodišču je v DZ-ju podprla večina poslancev SD-ja, LDS-a, Zaresa, DeSUS-a in nepovezanih. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zahtevo za presojo ustavnosti na sodišču je v DZ-ju podprla večina poslancev SD-ja, LDS-a, Zaresa, DeSUS-a in nepovezanih. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Aleš Primc
Primc pred vhodom v stavbo ustavnega sodišča. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Vodja civilne iniciative za pravice otrok Aleš Primc je ob tem v izjavi za medije pojasnil, da bodo odločitev ustavnega sodišča - kakršna koli že bo - spoštovali, saj je to poslednja pravna inštanca v državi in zoper njene odločitve ni več pravnih sredstev.


Prepričan je, da so v odgovoru zavrnili popolnoma vse argumente DZ-ja, s katerimi želi preprečiti referendum. K odgovoru na pobudo za presojo ustavnosti je iniciativo pozvalo sodišče.
"V primeru zavrnitve referenduma pa bomo šli 4. decembra na volitve o družinskem zakoniku," je dejal. V vsakem primeru bo iniciativa storila vse, kar je v njeni moči, da bomo o zakoniku glasovali že na dan predčasnih volitev, saj bi s tem privarčevali veliko davkoplačevalskega denarja, je dejal.

Meni, da je za "zaščito pravic otrok do ljubeče matere in očeta" referendum nujen in da ga bo potemtakem ustavno sodišče dovolilo. Na novinarsko vprašanje, ali se "bori tudi za pravice otrok v istospolnih družinah", je odgovoril pritrdilno, saj da novi družinski zakonik tej skupini ne prinaša nobenih novih pravic in ugodnosti, ki jih ne bi vsebovala že obstoječa zakonodaja.

Presoja že v četrtek?
Civilna iniciativa je podpise za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma začela zbirati prejšnji mesec, a so morali po nekaj dneh zbiranje prekiniti zaradi vloge za presojo ustavnosti, ki jo je vložil državni zbor na pobudo koalicijskih poslancev. Po predlogu dnevnega reda bo sodišče presojalo že v četrtek.

Na pobudo prisotnih medijev se je na kratko dotaknil tudi razveljavitve poimenovanja Titove ceste - za to se je tako ustavnemu sodišču kot levici zahvalil.