Aktivisti želijo z bodečo žico okoli občinskih tabel sprožiti premislek o politiki zapiranja mej. Foto: Žica
Aktivisti želijo z bodečo žico okoli občinskih tabel sprožiti premislek o politiki zapiranja mej. Foto: Žica
Prešernov recital in žica na njegovem spomeniku

"Politika zapiranja mej ni prava pot," je prepričana mlada aktivistka, ki se je skupaj s somišljeniki podala na nočno postavljanje bodeče žice. Pri tem je dejala, da tu ne gre za protest zgolj proti politiki vlade Mira Cerarja, temveč proti politiki na evropski ravni, ki svojo brezidejnost pred izzivi prebežniške krize rešuje z zapiranjem mej in postavljanjem ograj.

V razmislek, kam lahko pripelje politika
Glavni namen akcije je tako sprožiti premislek o tem, kam lahko takšna politika pripelje in kako absurdno bi bila takšna politika videti na lokalni ravni. Prav temu je bila namenjena vseslovenska akcija, v kateri so aktivisti načrtovali postavitev bodeče žice v vseh slovenskih občinah na vsaj eni občinski tabli.

Po zagotovilih mlade aktivistke, ki je želela ostati neimenovana, gre za običajne ljudi, ki niso združeni v gibanje. "Osnovna ideja je nasprotovanje zapiranju mej, gotovo pa ima vsak udeleženec akcije svoj argument, kaj ga pri tem najbolj moti," meni aktivistka, ki se je akciji pridružila zaradi stališča, da gre pri zapiranju mej za samouničujoč korak nazaj v EU.

Glede učinkov same akcije ostaja aktivistka zadržana, a obenem upa, da bo vsaj spodbudila ljudi k razmišljanju o zapiranju mej. "Bistveno pa je, da se ljudje, ki mislimo podobno, premaknemo iz naslanjačev in nekaj tudi naredimo," je sklenila ob odmerjanju bodeče žice za naslednjo tablo.

Z žico ovit Prešeren
Neznanci so z nebodečo jekleno žico ovili tudi kip pesnika Franceta Prešerna v Ljubljani, muzi na spomeniku pa na roke nataknili klešče. Gasilci so žico in klešče nato odstranili, na spomeniku pa ni vidnih poškodb. Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil in preverjanje okoliščin dogodka. Pristojne službe so pozvali, naj zaradi morebitnih poškodb podrobneje pregledajo spomenik.

Policisti so na podlagi poročanja spletnih portalov tudi sami ugotovili, da so na različnih mestih po Sloveniji prometni znaki, ki označujejo naselja, oviti z bodečo žico. "Po trenutnih podatkih na prometnih znakih ni nastala škoda," je za STA pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi na Generalni policijski upravi Drago Menegalija.

Po njegovih besedah so policisti kraje fotografirali in bodo preverili, ali gre v teh primerih za kršitev. V sodelovanju z vzdrževalci cest so tudi poskrbeli za odstranitev žice.

Galerija: Krajevne table ovite z žico (Vir: Žica)

Prešernov recital in žica na njegovem spomeniku