Ljudmila Novak in Matej Tonin leta 2017. Foto: BoBo
Ljudmila Novak in Matej Tonin leta 2017. Foto: BoBo

"Stranka NSi se enotna in povezana podaja na volitve v Evropski parlament, kjer želimo nastopiti z močno listo," so zapisali, govorijo celo o "zvezdniški ekipi". Na posvetu so bili predstavljeni kandidati, ki bodo nastopili na listi NSi-ja, med njimi sta tudi Ljudmila Novak in Matej Tonin. "Vrstni red kandidatov na listi NSi-ja, vključno z nosilcem oziroma nosilko, bo znan spomladi," so zapisali.

Novak svoje kandidature ne pogojuje več s prvim mestom na kandidatni listi, so potrdili v stranki. N1 pa poroča, da naj bi bil nosilec liste Tonin, zdajšnja evropska poslanka pa naj bi bila zadnja.

Kdo so drugi kandidati?

Na listi bo tudi podpredsednica NSi-ja Vida Čadonič Špelič. Med evidentiranimi kandidati pa so še vodja poslanske skupine NSi-ja Janez Cigler Kralj, predsednik sveta stranke Jernej Vrtovec in župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah David Klobasa, so sporočili iz stranke. Kot je za TV Dnevnik poročal Gregor Drnovšek, bo na kandidatni listi presenetljivo tudi Lojze Peterle, saj naj bi bil dogovor o njegovi kandidaturi že skoraj sklenjen. Kandidatki bosta tudi občinska svetnica z Raven na Koroškem Mojca Erjavec in predsednica strankinega podmladka Katja Berk Bevc.

Vodstvo NSi-ja je na posvetu razpravljalo tudi o dejavnostih stranke v letu 2024 in posameznih aktualnih družbenih temah. Udeleženci posveta so bili zelo kritični do vlade, ki je v energetskem zakonu napovedala prepoved ogrevanja z lesno biomaso in plinom, in opozorili, da mora biti zeleni prehod razumen in za ljudi tudi finančno vzdržen. V zvezi s tem je bila izražena podpora sklicu referenduma, če bo vlada ignorirala pozive k zdravi pameti, so po koncu posveta sporočili iz NSi-ja.

Vodstvo stranke je opozorilo tudi na vse številčnejše nezakonite prehode meje in nedopustne incidente, do katerih prihaja predvsem v bližini azilnih domov, in pozvalo k boljšemu upravljanju nezakonitih migracij ter zagotavljanju varnosti. Udeleženci posveta so še menili, da bo morala Evropska unija storiti več za ohranitev evropskega načina življenja in zaostriti azilne postopke, ki jih številni nezakoniti migranti zlorabljajo, da ostajajo v Evropski uniji.

Na listi tudi Tonin in Ljudmila Novak