Postavljanje barikad na meji v Šempetru pri Gorici. Foto: MMC RTV SLO
Postavljanje barikad na meji v Šempetru pri Gorici. Foto: MMC RTV SLO

Zdravstveni minister, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder, je povedal, da je začela veljati odredba o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo iz Italije zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni. Policistom so se pri nadzoru pridružili tudi zdravstveni delavci.

Vlakovni potniški promet med Italijo in Slovenijo se ne izvaja.

Vstop v Slovenijo se dovoli posamezniku, ki ni slovenski državljan oziroma v Sloveniji nima prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča, če predloži dokazilo v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku, ki ni starejše od treh dni, o negativnem molekularnem laboratorijskem testu na prisotnost virusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen covid-19.

Če posameznik dokazila ne predloži, se mu vstop v Slovenijo kljub temu dovoli, če je njegova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinje Celzija in ne kaže jasnih znakov okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje).

Postavljanje barikad v Rožni Dolini. Foto: Mojca Dumančič
Postavljanje barikad v Rožni Dolini. Foto: Mojca Dumančič

Kako poteka nadzor?

Upravljavec občinskih cest Komunala Nova Gorica je postavil zapore na cestnih povezavah z Italijo na Erjavčevi ulici v Novi Gorici, na Pristavi, v Solkanu in na kmečkem prehodu v Obrtni coni Solkan. Zaprta je tudi cestna povezava v Rožni Dolini.

V Vrtojbi so voznike v osebnih avtomobilih z italijanskimi registrskimi tablicami po 17. uri začeli ustavljati policisti, z njimi pa so tudi prostovoljci Rdečega križa. Voznikom, pri katerih so policisti zahtevali preverjanje zdravstvenega stanja, prostovoljci izmerijo telesno temperaturo. "Zagotavljamo nadzor 24 ur na dan, na terenu bosta po dva bolničarja, ki bosta v polni zaščitni opremi z brezstičnimi termometri merila temperaturo pri potnikih in na hitro pregledala, ali kažejo znake okužbe," je ob vzpostavitvi nadzora v Vrtojbi povedala sekretarka območne organizacije Rdečega križa v Novi Gorici Neli Skočaj.

Mestna občina Nova Gorica je že postavila tudi obvestilne table v slovenskem in italijanskem jeziku, ki potnike preusmerjajo na kontrolno točko v Vrtojbi, kjer bo mogoče prehajati mejo z Italijo.

Policija na mejnem prehodu Škofije. Foto: Tjaša Škamperle
Policija na mejnem prehodu Škofije. Foto: Tjaša Škamperle

Odredba ne velja za tovorni promet

Ta odredba se ne uporablja za državljane Slovenije, osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji in tovorni promet. Odredbo bodo izvajali zdravstveni delavci in civilna zaščita ob asistenci policije.

V Italijo brez težav

V Italijo se trenutno vstopa brez težav. Če osebo ustavi italijanska policija, ji mora ta predložiti izpolnjen dokument, ki ga je mogoče najti na spletu. Kot so še sporočili z novogoriške občine, je priporočljivo tudi, da ima oseba s seboj potrdilo delodajalca, da dela zanj, ki vsebuje tudi lokacijo, kjer se izvaja delo. V Italijo se lahko vstopa zaradi delovnih obveznosti, zdravstvenih obveznosti (priporočljivo je, da ima s seboj potrdilo zdravnika, da je obveznost nujna in se je ne da preložiti), drugih posebnih potreb (npr. slovenski državljan, ki prevaža otroke v varstvo k starim staršem, ki živijo v Italiji, ker sicer drugje ne more zagotoviti varstva).

Nepopisna gneča na mejnem prehodu Obrežje

Gneča v tovornem prometu na slovensko-hrvaškem mejnem prehodu

Na slovensko-hrvaškem mejnem prehodu Obrežje je že zjutraj nastala nepopisna gneča v tovornem prometu zaradi poostrenega nadzora na hrvaški strani meje. Po podatkih Darsa hrvaška policija na mejnih prehodih zavrača vsa vozila, ki so prišla iz Italije.

Iz italijanske občine Gorica so novogoriško občino obvestili, da so v Italiji v karanteni osebe, ki so v nevarnosti za prenos ali sprejem okužbe. V Gorici, kjer živi 35.000 ljudi, je trenutno v karanteni 20 ljudi.

Evropska komisija ne komentira slovenskega ukrepa

V Evropski komisiji niso komentirali ukrepov Slovenije in Avstrije na mejah za preprečitev širjenja novega koronavirusa. Vsi ukrepi morajo biti sorazmerni, usklajeni in temeljiti na znanstvenih dognanjih, so poudarili. "Posameznih ukrepov ne morem komentirati," je dejal govorec komisije Adalbert Jahnz in poudaril, da so ukrepi, povezani z zdravjem, v pristojnosti nacionalnih oblasti.

Izvajanje nadzora nad vstopom v Slovenijo. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Izvajanje nadzora nad vstopom v Slovenijo. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

MNZ: Ukrepi ob meji glede koronavirusa ne temeljijo na schengenskem zakoniku

Na MNZ-ju pa so pojasnili, da se ukrep glede kontrole na italijanski meji pripravlja na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. Predvideni ukrepi ob meji z Italijo za zajezitev širjenja novega koronavirusa ne temeljijo na schengenskem zakoniku, zato tudi obveščanje, kot je predvideno v schengenskem zakoniku, ni potrebno. Ukrep se pripravlja na nacionalni pravni podlagi, in sicer zakona o nalezljivih boleznih, so sporočili z notranjega ministrstva.

V nasprotju s Slovenijo se Avstrija pri ukrepih na meji z Italijo v povezavi s koronavirusom sklicuje na schengenski zakonik, in sicer na 28. člen, ki omogoča takojšnjo začasno uvedbo nadzora na notranjih mejah v primeru resne grožnje javnemu redu in notranji varnosti.

Poziv k vrnitvi v domovino

MZZ je prek Twitterja slovenskim državljanom, ki so še v Italiji, svetoval, da se na varen način in v lastni organizaciji potovanja vrnejo v domovino ter ob vstopu v Slovenijo dosledno upoštevajo navodila in nasvete Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter ministrstva za zdravje.

Poleg policije na meji z Italijo tudi zdravstveni delavci
Slovenija začela izvajati nadzor na meji z Italijo