Janša naj bi
Janša naj bi "na neugotovljenem kraju in na neugotovljen način" prejel darilo za nezakonito posredovanje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tožilstvo predlaga, enako kot v sojenju Erjavcu in Gutmanu, da bi bilo sojenje zaprto za javnost, vendar je na drugi strani obramba prepričana, da za to ni nobene podlage. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Thaler
Številni menijo, da primerjava sojenja Janši in obravnava Thalerjevega dejanja kaže na dvojna merila našega sodstva. Če Janši sodijo zaradi domnevnega kaznivega dejanja, ki naj bi ga storil neugotovljenega dne na neugotovljenem kraju in na neugotovljen način, pa za zdaj nič ne kaže, da bo Thaler stopil pred sodnike zaradi dejanja, ki so ga kamere britanskih novinarjev posnele ugotovljenega dne na ugotovljenem kraju in na ugotovljen način, opozarjajo kritiki. Foto: MMC RTV SLO
Afera Patria na sodišču

Tožilka Branka Zobec Hrastar, katere mož Zvonko Hrastar je v aferi JBTZ aretiral Janšo, je predsednika SDS-a najprej obtožila poskusa sprejemanja daril za nezakonito posredovanje, nato pa obtožbo spremenila v sprejemanje daril. Janša naj bi namreč "na neugotovljenem kraju in na neugotovljen način" prejel darilo za nezakonito posredovanje.


Janša in drugi obtoženci obtožbe tožilstva zavračajo
Poleg Janše bodo zaradi domnevnih koruptivnih dejanj na zatožno klop sedli še nekdanji direktor HSE-ja Jože Zagožen, brigadir Tone Krkovič, direktor Rotisa Ivan Črnkovič in poslovnež Walter Wolf. Zagožen in Krkovič sta obtožena sprejemanja daril, Črnkovič dajanja daril za nezakonito posredovanje, Wolf pa dajanja pomoči pri sprejemanju daril. Vsi obtoženci obtožbe tožilstva zavračajo.

Med glavnimi dokazi, do katerih so se dokopali kriminalisti, naj bi bil načrt, ki ga je policija našla v Črnkovičevem računalniku. V njem naj bi bilo zapisano, kako med njega, Zagožna, Krkoviča in "stranko" razdeliti denar, ki bi ga Patria nakazovala Rotisu, svojemu zastopniku. Zobec Hrastarjeva omembo stranke razlaga kot stranko SDS, Črnkovič pa trdi, da beseda stranka ne pomeni politične stranke.

Neuradno naj bi bilo v omenjenem načrtu zapisano, da bodo 8,1 milijona provizij v poslu razdelili med lastne stroške, petodstotni dobiček in manjše deleže, od katerih bo enega dobila tudi stranka SDS.

Ob tem velja spomniti, da je finski novinar Magnus Berglund, ki je z obtožbami o podkupovanju na račun Janše v oddaji Resnica o Patrii pravzaprav sprožil afero, govoril o 21 milijonih evrov podkupnine. Slovenska obtožnica ne omenja nikakršnih vsot, avstrijski tožilci pa v obtožnici, v kateri sta med obtoženimi tudi Wolf in Riedl, govorijo o 900.000 evrih, ki naj bi bili izplačani Zagožnu. Dunajsko tožilstvo v zadevi Patria predlaga, da pride Janša na sodišče kot priča.

Sicer pa je iz uradnega zaznamka policije o pregledu bančnih izpisov SDS-a, ki se je pred kratkim pojavil v javnosti, razvidno, da policija pri pregledu ni ugotovila transakcij, ki bi jih lahko povezali z izborom družbe Patria za dobavitelja vojaških oklepnikov Slovenski vojski.

Zakaj med obtoženimi ni Jureta Cekute?
Postavlja pa se tudi vprašanje, zakaj ni med obtoženimi tudi slikarja Jureta Cekute. T. i. štabni dokument "Influental Matrix, Slo project" (matrica vplivanja), ki so ga finski preiskovalci našli v finski Patrii in je temelj finskega dela preiskave domnevnega podkupovanja, namreč Cekuto omenja kot enega izmed virov, nedvomno pa je tudi od avstrijskega posrednika Patrie Hansa Wolfganga Riedla, kar je potrdil Riedl sam, prejel 340.000 evrov, za katere ni nikoli pojasnil, zakaj jih je dobil, sprva pa je celo zanikal, da mu je bil denar nakazan.

Janša: Zobec Hrastarjeva je ponaredila dokaze
Junija letos je Janša vložil kazensko ovadbo zoper Zobec Hrastarjevo zaradi utemeljenega suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Tožilka naj bi namreč ponaredila ključni dokaz obtožnega predloga zoper Janšo - preprosto naj bi si izmislila, da je Črnkovičeva žena septembra 2005 avstrijskemu posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu poslala elektronsko pismo, v katerem je napovedano usklajevanje z Janšo glede sodelovanja Rotisa s Patrio.

Črnkovič je pozneje razložil, da so Janšo v prvem (neodposlanem) osnutku elektronske pošte Riedlu omenjali zgolj zato, da bi naredili boljši vtis, ki bi jim pomagal pri sklenitvi posla, a so nato Janšo izbrisali in zapisali, da se usklajujejo z ministrstvom za obrambo, kar je bilo tudi res.

Se je Zobec Hrastarjeva ustrašila neuspeha?
Konec julija je Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zavrglo Janševo kazensko ovadbo zoper Zobec Hrastarjevo, zato je Janša na okrajno sodišče vložil obtožni predlog proti tožilki. Ta je še pred zavrženjem ovadbe presenetila javnost z napovedjo odhoda s tožilstva, češ da ne namerava več delati na takšni funkciji v državi, ki ne more ali noče zaščititi svojih funkcionarjev.

Nekateri kritiki Zobec Hrastarjeve pa menijo, da se je preprosto ustrašila podobnega neuspeha kot v sojenju nekdanjemu ministru za obrambo Karlu Erjavcu in nekdanjemu načelniku generalštaba Slovenske vojske Albinu Gutmanu, ki sta bila oproščena obtožb o nevestnem ravnanju v službi pri nakupu osemkolesnikov Patria. Po zadnjih podatkih tožilka za zdaj ostaja na tožilstvu, zadevo Patria pa je prevzel tožilec Andrej Ferlinc.

Tožilstvo za tajnost sojenja
Tožilstvo predlaga, enako kot v sojenju Erjavcu in Gutmanu, da bi bilo sojenje zaprto za javnost, vendar je na drugi strani obramba prepričana, da za to ni nobene podlage.

Afera Patria na sodišču