Čakajoči na vstop v državo na mejnem prehodu Obrežje. Foto: BoBo
Čakajoči na vstop v državo na mejnem prehodu Obrežje. Foto: BoBo
Zbiranje pomoči za begunce
V Slovenijo do zdaj prišlo več kot 1.500 beguncev

kjer čaka na vstop v državo 750 prebežnikov. Avstrija je začela sprejemati begunce, ki so zapustili namestitvene centre v Mariboru, Lenartu, Celju in Gornji Radgoni.

Med 250 prebežniki, ki so dopoldne peš prispeli iz namestitvenih centrov v Mariboru in Lenartu, je bil tudi par s sedem dni starim dojenčkom, ki se je rodil na poti. Avstrijska policija je takoj poklicala reševalno službo, ki je par z otrokom odpeljala na pregled čez mejo.

Državni sekretar na MNZ-ju Boštjan Šefic je povedal, da je bilo do današnjega dne registranih nekaj več kot 1500 migrantov, 510 Sircev, približno enako število Afganistancev in okoli 150 Iračanov. V postopkih je še 600 oseb. Za azil je zaprosila le ena oseba, in sicer na območju PU-ja Murska Sobota.

Prebežnike prepeljali v notranjost, vendar so kmalu krenili proti Avstriji
V sprejemnem centru za begunce v Brežicah so danes evidentirali 900 tujcev. Trenutno je v centru 300 tujcev, ostale pa so odpeljali v druge centre po državi.

V Gornjo Radgono, v sejemske hale Pomurskega sejma, so po poročanju Radia Slovenija pripeljali okoli 350 beguncev. Po poročanju PU Murska Sobota je celotna skupina tujcev po 17. uri samovoljno zapustila center ter odšla proti Avstriji. Avstrijski varnostni organi so jim omogočili prehod meje.

Na avstrijsko stran mejnega prehoda Šentilj je nocoj pripeljal mednarodni vlak z okoli 260 begunci iz Celja. Po nekaj urah postanka je zvečer odpeljal proti Dunaju. Na njem so ostali begunci, redne potnike pa so avstrijske oblasti premestile na drug vlak. Razmere na Šentilju so se sicer umirile.

Zbiranje pomoči za begunce
V Slovenijo do zdaj prišlo več kot 1.500 beguncev