Na okrožnem sodišču v Ljubljani imajo vse več gospodarskih zadev. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Na okrožnem sodišču v Ljubljani imajo vse več gospodarskih zadev. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Panjan je izpostavil prerazporejanje sodnikov kot enega izmed ključnih elementov pri zmanjševanju zaostankov, saj naj bi vsa sodišča, ki spadajo pod ljubljansko okrožno sodišče, kadrovsko okrepili in s prerazporejanjem sodnikov dosegli skoraj povsod približno enako učinkovitost.

Učinkovitost posameznih oddelkov
Pozitivno je ocenil delo vseh oddelkov sodišča. Kazenski oddelek je po njegovih besedah učinkovitejši kot v preteklih letih, prav tako pa naj ne bi več prelagali zadev, ki jih obravnavajo, ampak po njegovem zagotovilu zadeve v glavnem rešujejo sproti.

Zmanjševanju sodnih zaostankov na gospodarskem oddelku naj bi pripomogla izločitev sporov majhnih vrednosti. Vse gospodarske spore do vrednosti 4.000 evrov namesto sodniki rešujejo strokovni sodelavci, da ne obremenjujejo sodnikov, ki se ukvarjajo z večjimi primeri. Panjan je prepričan, da bo ta ukrep, ki so ga pripravili skupaj z vrhovnim sodiščem, zaradi hitrih postopkov število manjših sporov še zmanjšal, saj meni, da je večina teh primerov namenjena zavlačevanju.

Na družinskem oddelku so v polletju rešili več sporov, kot so jih prejeli. Ob tem je predsednik sodišča povedal, da je po njegovem mnenju "nedopustno, da so postopki daljši od enega leta". Pojasnil pa je, da se v najspornejših zadevah postopki podaljšujejo zaradi premajhnega števila sodnih izvedencev, ki za pripravo strokovnih mnenj potrebujejo "kar nekaj časa."

Na področju civilnih sporov opažajo, ne samo v Ljubljani, ampak tudi drugod po Sloveniji, manj upad zadev, zato se jim število nerešenih zadev hitro zmanjšuje. Poudaril je, da je bilo na začetku lanskega leta nerešenih 4446 zadev, na koncu letošnjega leta pa pričakuje, da bodo to številko vsaj razpolovili.

"Prvo polletje je glede na prejšnja leta zadovoljivo", ocenjuje Anton Panjan, ki je prepričan, da je predvsem na gospodarskem oddelku "še nekaj rezerv" za večjo učinkovitost.

Vpliv na sodišča
Povedal je, da bodo za večjo učinkovitost nadaljevali izobraževanje sodnikov, izpostavil pa je tudi pomen dviga samozavesti pri sodnikih, "da odločitev ne bodo diktirali ne mediji, ne ulica, še najmanj pa politika."

Brezplačna pravna pomoč
Okrožno sodišče je letos za brezplačno pravno pomoč porabilo okoli 756.000 evrov, do konca leta pa naj bi bila številka okoli milijona.

Panjan je povedal, da sodišče nekaj denarja še dolguje, vendar pa bo za poplačilo teh dolgov treba počakati do rebalansa proračuna, ki bo ta denar zagotovil. Sam meni, da je brezplačna pravna pomoč pomembna predvsem v primerih družinskih pravd, pomisleke o upravičenosti do denarja za pravno pomoč pa ima v primerih stečajev.