Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Družinski zakonik, ki zdaj omogoča sklenitev zakonske zveze le dvema osebama različnega spola, mora državni zbor po odločitvi ustavnega sodišča popraviti v roku pol leta. Do odprave protiustavnosti pa se šteje, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb.

S to odločitvijo je možnost sklepanja zakonske zveze za istospolne pare že v veljavi, pojasnjuje državni sekretar na ministrstvu za delo Simon Maljevac: "Na podlagi tega je bilo treba prilagoditi obrazce za sklenitev zakonske zveze. To je pripravilo ministrstvo za notranje zadeve in dalo v obravnavo. Predvidoma bodo pripravljeni konec avgusta."

Sorodna novica Prepoved posvajanja otrok istospolnim parom ni ustavna. Mesec: Zakon je že v pripravi.

Prilagodili so dva obrazca: listino o sklenitvi zakonske zveze in izpisek iz matičnega registra o sklenjeni zakonski zvezi. Obrazci bodo dodatni, pravi Maljevac: "Omogoča še možnost mož-mož, žena-žena, partner-partner, pa mož-žena. Torej, na voljo bo več obrazcev."

Zakonsko zvezo sta po odločitvi ustavnega sodišča že sklenila dva istospolna para: "Postopek je tak, kot je za vse. Torej se gre na upravno enoto, se dogovori za datum in potem se sklene zakonsko zvez."

V veljavi pa ostaja tudi 347 partnerskih zvez, ki so jih istospolni pari sklenili na podlagi zdaj veljavne zakonodaje. Partnerske zveze se bodo samodejno spremenile v zakonsko zvezo, če in ko bo državni zbor sprejel novelo družinskega zakonika.

Studio ob sedemnajstih: Odmevna odločitev ustavnega sodišča, ki odpravlja diskriminacijo istospolnih parov