Vlada je sporočila, da je bilo sprejetje zakona del obveznosti države pri približevanju Evropski uniji. Foto: EPA
Vlada je sporočila, da je bilo sprejetje zakona del obveznosti države pri približevanju Evropski uniji. Foto: EPA

Zakon istospolnim partnerjem poleg sklepanja zakonskih zvez in pravice do dedovanja priznava še vrsto pomembnih pravic.

Med drugim bodo lahko imeli istospolni partnerji po novem skupno premoženje, pravice iz pokojninskega, zdravstvenega in socialnega zavarovanja ter pravico do obiskov v bolnišnicah. Zakon jim poleg tega omogoča skupno skrbništvo za otroke, a jih hkrati obvezuje, da poskrbijo za partnerjevega otroka, če ta nima ožjih sorodnikov.

Nemški portal Deutsche Welle medtem poroča, da zakon istospolnim parom ne priznava pravice do posvojitve otroka.

Del koalicije in opozicije za, del proti

Za sprejetje zakona je bila v 81-članskem parlamentu potrebna absolutna večina. Za jih je glasovalo 42. Podobno kot že pred slabim letom dni, ko je zakon na glasovanju padel, pa so proti glasovali poslanci manjšinskih strank, ki so del vladne koalicije.

Poslanci glavnih koalicijskih strank – Demokratske stranke socialistov (DPS), socialnih demokratov ter Liberalne stranke – so predlog zakona podprli. Večji del opozicije zakonu odločno nasprotuje, so ga pa podprli poslanci opozicijskih strank SDP in DEMOS.

Nekateri nasprotniki zakona v parlamentu so govorili, da ga vsiljujejo "globalni satanisti".

"Zgodovinski korak" za Črno goro

Organizacije LGBTIQ v Črni gori so sprejetje zakona, na katerega čakajo že leta, označile kot "veliko zmago", "zgodovinski korak" v boju za človekove pravice pripadnikov črnogorske skupnosti LGBTIQ ter kot "neizmeren premik naprej za črnogorsko družbo".

Zadovoljstvo sta izrazila tudi črnogorski predsednik Milo Đukanović in premier Duško Marković. Đukanović je na Twitterju sprejetje zakona označil kot potrditev, da postaja črnogorska družba zrelejša, saj vse bolj sprejema in živi različnost. To je po njegovem še en korak Črne gore v smeri najrazvitejših demokracij sveta.

Premier Marković pa se je skupnosti LGBTIQ zahvalil za dialog in njihov prispevek ter dodal, da v "evropski Črni gori ni in ne sme biti prostora za diskriminacijo na podlagi spolne opredelitve".

Del obveznosti v približevanju EU-ju

Na vladi so sicer poudarjali, da je sprejetje zakona del obveznosti države pri približevanju Evropski uniji.

Istospolna partnerstva so skušali uzakoniti že leta 2014, a neuspešno. Širjenju pravic istospolno usmerjenih še posebej ostro nasprotuje vplivna Pravoslavna cerkev. Prvo parado ponosa v Črni gori pred sedmimi leti je spremljalo nasilje, od takrat pa so večinoma potekale mirno.