Zahteve po preklicu odpovedi delovnega razmerja Mateju Jemcu so bile posredovane od treh izmed 22 sindikatov dejavnosti, ki delujejo pod okriljem ZSSS-ja. Podporo so mu pozneje izrazili tudi v več drugih sindikatih in organizacijah. Foto: MMC RTV SLO
Zahteve po preklicu odpovedi delovnega razmerja Mateju Jemcu so bile posredovane od treh izmed 22 sindikatov dejavnosti, ki delujejo pod okriljem ZSSS-ja. Podporo so mu pozneje izrazili tudi v več drugih sindikatih in organizacijah. Foto: MMC RTV SLO

Prvi so podporo odpuščenemu sekretarju v gorenjski območni organizaciji ZSSS-ja Mateju Jemcu izrazili v Svobodnem sindikatu Slovenije, Sindikatu Glosa in Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije, ki so ob tem odpoved delovnega razmerja označili za nezakonito in opozorili na strukture v ZSSS-ju, "ki načrtno zavirajo in onemogočajo sindikalni aktivizem".

Pozneje so podporo Jemcu izrazili še v Sindikatu delavcev rudarstva in energetike Slovenije in v Gibanju za dostojno delo in socialno družbo, podporo je v objavi na Facebooku med drugimi izrazil tudi Ivan Gale, pisma podpore Jemcu pa je poslalo tudi več sindikalistov z Gorenjskega, kjer je deloval Jemec. Odpuščeni sindikalist je v pismih podpore sicer opisan kot človek, ki "dobesedno živi za sindikat". Da se ga "želijo znebiti, ker jih moti njegov način dela, ki je blizu ljudem in delavstvu," je v izjavi za javnost v torek opozoril tudi sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc.

"Onemogočanje borbenih sindikalistov in aktivistov, sploh tistih, ki čutijo zvestobo delavcem, ne vodstvu zveze, je znotraj ZSSS-ja in nekaterih sindikatov dejavnosti očitno postal trend," so v svoji zahtevi po preklicu Jemčeve odpovedi pogodbe o zaposlitvi opozorili v Gibanju za dostojno delo in socialno družbi. "Nesprejemljivo se nam zdi, da se v sindikatih izvajajo prakse, proti kakršnim bi se morali bojevati," pa menijo v Sindikatu delavcev rudarstva in energetike. Vsi navedeni zahtevajo takojšen preklic odpovedi delovnega razmerja.

Vodstvo ZSSS-ja zavrača tako očitke kot možnost za preklic odpovedi

Velik del očitkov za Jemčevo odpustitev leti na generalnega sekretarja ZSSS-ja Boštjana Medika, ki je tudi zastopnik Območne organizacije ZSSS-ja Gorenjska. V odzivu na dogajanje je Medik zapisal, da so bile zahteve po preklicu odpovedi posredovane iz treh manjših sindikatov dejavnosti od 22 sindikatov dejavnosti, ki delujejo pod okriljem ZSSS-ja. "Veliko zahtev, ki so bile posredovane iz podjetniških sindikatov in od posameznih članov teh treh sindikatov, so bile vnaprej pripravljene po istem vzorcu," meni Medik.

Odpoved delovnega razmerja sindikalistu, ki naj bi ZSSS-ju "nastavil moteče ogledalo"

Kljub opozorilom in zahtevam sindikatov Medik vztraja, da ni prav nobene možnosti, da bi preklicali odpoved, ki je po njegovih besedah utemeljena. "Matej Jemec je prejel odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, ki so ekonomske strukturne in organizacijske narave," je pojasnil. Kot je zapisal, v zadnjem času v Območni organizaciji ZSSS-ja Gorenjske zaznavajo precejšen padec članarine, ki je osnovni vir financiranja območnih organizacij. "Višina odhodkov presega prihodke za okoli 1500 evrov mesečno, kar je veliko za tako majhno območje z dvema zaposlenima. Za poslovne razloge je s podobnimi akcijami, ki smo jim priča v tem primeru in so vedno znova usmerjene proti sindikatom dejavnosti v ZSSS-ju, v celoti odgovoren Matej Jemec sam," je zapisal.

Ob tem je Medik zavrnil očitek, da naj bi v ZSSS-ju obstajale strukture, ki načrtno onemogočajo sindikalni aktivizem. Trdi, da to ne drži. "Če imajo v mislih zdraharstvo, obračunavanje z neutemeljenimi očitki v javnosti in delovanje proti sindikatom dejavnosti s kršenjem aktov ZSSS-ja in aktov sindikatov dejavnosti, potem ne razumejo pojma sindikalnega aktivizma," je zapisal.

Opozorila o finančnem izčrpavanju in neupoštevanju predlaganih rešitev

Ob razlago, da je Jemec odpoved pogodbe dobil iz poslovnih razlogov, ker naj območna organizacija ne bi imela dovolj denarja za ohranitev njegove zaposlitve, se je v pismu podpore obregnila Vida Gradišar iz Sindikata upravne enote, občin in izpostav ministrstev Jesenice. "Jasno je, da je več sindikatov dejavnosti mimo pravilnika o financiranju Zveze zavračalo izplačevanje članarin gorenjski območni organizaciji in jo tako finančno izčrpavalo, kar so določeni v vodstvu ZSSS-ja dopuščali," je opozorila.

Po njenih navedbah naj bi Medik ignoriral predloge, kako to finančno vrzel zapolniti – med drugim naj bi Jemec sam predlagal znižanje svoje plače. Situacijo je vodstvo po njenem mnenju raje uporabilo kot izgovor, da se znebi lastnega sodelavca. Sindikati, ki so se postavili na stran Jemca, so prst sicer uperili tudi v predsednico ZSSS-ja Lidijo Jerkič. Kot je v torek dejal predsednik sindikata poklicnih gasilcev David Švarc, se predsednica na temo Jemčeve odpovedi z njimi ni želela sestati.