V znak upora so protivladni protestniki dvignili bakle ter pozvali vse, tako opozicijo kot druge civilnodružbene organizacije in posameznike, naj se aktivirajo. Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik
V znak upora so protivladni protestniki dvignili bakle ter pozvali vse, tako opozicijo kot druge civilnodružbene organizacije in posameznike, naj se aktivirajo. Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik

"Kdo je prava opozicija? Mi. Ljudje," so še pred 21. zaporednim petkovim protestom na družbenem omrežju Facebook zapisali v skupini Protestna ljudska skupščina in dodali fotografijo 3. člena ustave, ki pravi, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo. Zapisali so, da vladi trenutno stanje ugaja in da se zdi, da situacija ustreza tudi opozicijskim strankam, ki po njihovem mnenju ne ukrepajo dovolj odločno.

Protivladni protestniki so se, tako kot največkrat doslej, zbrali na Prešernovem trgu, kjer so se takoj po 19. uri začeli razlegati žvižgi in zvonjenje kolesarskih zvoncev. Preden se je protestniški shod odpravil na krog po ljubljanskih ulicah, je zbrano množico izpod Prešernovega spomenika nagovorila pesnica Svetlana Makarovič. "Ta pesem je namenjena konvertitskemu koritarju, ki ne verjame, da nad njegovo glavo visi kladivo," je napovedala in zrecitirala pesem, ki so jo zbrani sprejeli z bučnim aplavzom.

Protestni sprevod se je na pot po ljubljanskih ulicah odpravil ob spremljavi pesmi Whistleblower skupine Laibach, ki prav danes s koncertom na Ljubljanskem gradu obeležuje 40. obletnico delovanja. Pot je udeležence popeljala po Čopovi ulici in Slovenski cesti, mimo Drame in Urada predsednika republike in nato prek Prešernove ceste na Šubičevo ulico, kjer je sledil drugi del protesta na Trgu republike.

Protestniki – nekateri peš, drugi na kolesih – so bili tudi tokrat opremljeni s številnimi transparenti, ki so opozarjali na različne problematike in pozivali k ukrepanju. Sporočali so, da ulice in oblast pripadajo ljudstvu, pozivali k ubranitvi demokracije in poudarjali, da želijo živeti, ne životariti.

Opozorila o "zaspanosti" opozicije

"Namesto da bi se t. i. demokratični predstavniki ljudstva resnično borili za nove demokratične volitve, so zaspali, ali pa celo sodelujejo v teh ostudnih procesih," je množico, ki se je zbrala na Trgu republike, nagovoril neformalni vodja protivladnih protestnikov Jaša Jenull. Kot sporne so protivladni protestniki med drugim označili 780 milijonov evrov, predvidenih za nakup orožja, legitimiranje dejanj varde, reze v proračunska sredstva kulture in znanosti, spremembe medijskih zakonov in gradbeni zakon, ki dopušča uničevanje narave.

Ob tem so opozorili, da se še vedno ni poskrbelo za primerno oskrbo starostnikov, da se ignorira korupcijo pri nabavi zaščitnih mask in medicinskih ventilatorjev ter da politični predstavniki komunicirajo vedno bolj žaljivo, sovražno in pokroviteljsko. Obregnili so se tudi ob koronske ukrepe, ki so po njihovem mnenju v veliki meri neživljenjski, kontradiktorni in nestrokovni.

"Nasprotujemo takim politikam. In vsej politični garnituri, ki se takim potezam ne zoperstavi najbolj odločno! Tako vladi kot opoziciji," je dejal Jenull in k uporu proti "strahovladi" pozval vse inštitucije, stranke, sindikate, stanovske organizacije, društva, gibanja in posameznice ter posameznike. "Če ne bodo storili nič, si bomo to zapomnili," je še dejal Jenull in ob tem poimensko naštel tudi vse vodje opozicijskih strank

Udeležba

Po ocenah policije se je protestnega shoda v Ljubljani udeležilo okoli 3000 oseb, po ocenah organizatorjev protestov pa med 8000 in 9000 ljudi.

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da je dogodek potekal mirno, policisti pa so ugotovili eno kršitev Zakona o javnih zbiranjih.

Vesna Leskošek s Fakultete za socialno delo je v svojem nagovoru opozorila, da "živimo v nevarnih časih, ker nas ustrahujejo ljudje, ki zakon jemljejo v svoje roke in uresničujejo svoje skrajno sovražne načrte, kažejo svojo oblast s teroriziranjem ljudi in javnih institucij." Na tokratnem shodu so protestniki opozorili tudi na nasilje nad ženskami. "Poziv poljskega ministra za pravosodje slovenski vladi, da se pridruži Poljski pri odstopu od Istanbulske konvencije, predstavlja najhujši napad nekega politika na pravice slovenskih žensk in deklet v zadnjih tridesetih letih," je dejala Uršula Lipovec Čebron.

Ena od bolj vidnih skupin na tokratnih protestih so bili člani Mladinske aktivistične organizacije. "Preslišali so, ko smo zahtevali podnebno pravičnost. Rogajo se nam, ker zahtevamo svobodo medijev. Zaničujejo nas, ker branimo kulturo, ki je podlaga, da si kdor koli od nas sploh lahko reče Slovenec. Pred nosom pod pretvezo 'dobrobiti ljudstva' po koščkih prodajajo našo državo tujim vlagateljem in skupaj z njo naše pravice," so opozorili mladi aktivisti in poudarili, da je odgovornost politike, da zagotovijo prihodnost mladim.

Sledil je še prižig simboličnega "protestniškega plamena", protestniki pa so se razšli z napovedjo, da bodo ulice napolnili tudi prihodnji konec tedna.

Incident na novogoriškem protestu

Protestne akcije so znova potekale tudi drugje po Sloveniji, med drugim v Velenju, Mariboru, Celju in tudi v Novi Gorici, kjer pa je prišlo do incidenta. Kot je za STA povedal eden od protestnikov Vili Brus, je v skupino kolesarjev, ki so se vračali proti železniški postaji iz bližnjega lokala, najprej priletela plastenka z vodo. Ko je eden od protestnikov želel fotografirati skupino gostov iz lokala, iz katere je plastenka priletela, so mu na tla zbili telefon.

Ko ga je Brus želel pobrati, pa je sam dobil močan udarec v vrat. Skupina se je nato umaknila na pločnik in poklicala policijo. "Medtem ko smo čakali, pa je vame priletela steklenica piva. Dobro, da sem imel čelado na glavi," je pojasnil Brus, ki se je z bolečinami nato odpravil tudi na urgenco. Napad so obsodili tudi protestniki v Ljubljani, ki so prek mikrofona na Trgu republike sporočili, da se ne bodo pustili ustrahovati.

21. petkov protest po slovenskih mestih