Protestniki so se na 20. protestu vrnili pred parlament in
Protestniki so se na 20. protestu vrnili pred parlament in "nazaj zavzeli" Trg republike. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Maskota
Maskota "strahovlade". Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Protestniki so se ob 19. uri tako kot vsak petek znova zbrali in tokrat znova bolj množično sedli na kolesa, številni pa so se vseeno s Prešernovega trga po ljubljanskih ulicah odpravili tudi peš. Opozarjali so na sporne, hitre politične menjave – med zadnjimi je omenjena menjava direktorja finančne uprave –, na menjave v policiji, v Nacionalnem preiskovalnem uradu. "Danes se nas bo zbralo 10.000 v velikem krogu na ljubljanskih ulicah! Država je naša, ulice so naše, trg je naš, ta vlada bo padla!" so zapisali pred dogodkom.

Osredotočili so se na opogumljanje novih žvižgačev, znova pa so bile v ospredju tudi zahteve po odstopu celotne vlade. Videti je bilo transparente "Dol z vlado", "Predčasne volitve", "Premiki (1992), Okopi (1994), Odstopi (2020)", "Min. Hojs, kdaj vam bo dovoljeno nepreklicno odstopiti?", "Princ Teme, sonce vzhaja!" itd.

Protestniki vseh starosti, od katerih so nekateri nosili zaščitne obrazne maske, so dejali, da upor in pritisk na vlado nista zaman, ter da bodo vztrajali, do odstopa. Po Čopovi ulici so v spremstvu policije, ki je varovala kolesarsko-pohodniško kolono, krenili žvižgajoč na Slovensko cesto ter do ljubljanske Drame.

Policija naštela okoli 4000 protestnikov

Po oceni policije se je tako kot prejšnji petek zbralo okoli 4000 protestnikov. Policisti so na protestu ugotovili eno kršitev zakona o javnih zbiranjih in eno kršitev zakona o varstvu javnega reda in miru. Nadaljevali bodo zbiranje obvestil in bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo, so dodali.

Po Čopovi ulici. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Po Čopovi ulici. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Na trgu je spregovoril eden od neuradnih vodij protestov Jaša Jenull. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Na trgu je spregovoril eden od neuradnih vodij protestov Jaša Jenull. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Pohod nazaj na Trg republike

Dolga, gotovo znova večtisočglava kolona protestnikov je kot prejšnji petek segala, do kamor je segel pogled, med potjo pa so ves čas glasno žvižgali, manjkala pa ni niti glasbena spremljava iz ozvočenja, ki ga protestniki vozijo s sabo. Na poti jih je na primer spremljala pesem Bella Ciao in Danes je petek skupine Ultimat. Ob prihodu pred DZ so zavrteli pesem Killing In the Name (I won't do what you tell me) skupine Rage Against the Machine. Pred parlamentom se je četa mladih nato postavila z dvignjeno pestjo, na transparentu pa so sporočali, da "mladim ni vseeno".

Kača protestnikov je nato začela polniti Trg republike, ki so ga protestniki, kot so poudarili, znova "zavzeli nazaj". Kolesarji so nekaj časa krožili po trgu, nato pa se je oglasil eden od neuradnih vodij protestov, Jaša Jenull. "Generalno sporočilo je samo eno – vlada mora odstopiti! 780 milijonov evrov želijo zapraviti za tankce, medtem ko vlada vsako uro pridela 150.000 evrov novega primanjkljaja v proračunu," je dejal.

Kritika je letela tudi na račun ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec in nepravilnosti, ki se ji očitajo. "Pivčeva je odletela, Pivčeva je gotova! DeSUS se je končno zbudil," je ocenil, kar je množica navdušeno pozdravila.

"Smo glas upora"

Kritičen je bil tudi do vladnih pritiskov na policijo in medije. "Že 20 petkov smo na ulicah, pa vlada še ni odstopila. A je to sploh še smiselno početje?! Je! Ker smo glas upora," je poudaril, da protesti silijo vlado v vedno bolj absurdne poteze. "Cela Slovenija kriči ne tej vladi," je še pristavil. "Opozarjamo, da se je starostnike hotelo trpati v zabojnike, opozarjamo na poskuse uničevanje narave, že 20 petkov branimo svobodo medijev. Zakon o RTV Slovenija ne bo sprejet, tega ne bomo dopustili!" je sklenil Jenull.

Protestniki so znova prinesli transparente z napisom
Protestniki so znova prinesli transparente z napisom "Smrt janšizmu, svoboda vsem", saj da je tožilstvo odločilo, da ni z njim nič narobe. Transparente so položili po tleh pred parlamentom. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Vrnitev transparentov "Smrt janšizmu"

Protestniki so znova množično prinesli in vzdignili transparente z napisom "Smrt janšizmu, svoboda vsem". Na prvih protestih maja so najbolj razburili prav ti transparenti, premier Janez Janša pa je tedaj vložil prijavo suma kaznivega dejanja spodbujanja sovraštva, pozneje pa grožnje s smrtjo njemu osebno in volivcem SDS-a. Protestniki zato omenjenega transparenta od tedaj niso več uporabljali in so zapis spremenili v "Stop janšizmu" ipd.

Manjša skupina protestnikov na kolesih v Novi Gorici. Foto: Facebook, zajem zaslona
Manjša skupina protestnikov na kolesih v Novi Gorici. Foto: Facebook, zajem zaslona

A tožilstvo je zdaj sklenilo, kot je na protestu poudaril Jenull, da napis "smrt janšizmu" ne predstavlja kaznivega dejanja. Odločitev tožilstva je torej uporabo originalnega transparenta rehabilitirala. Preden so zapustili Trg republike, so protestniki ob skandiranju "lopovi" in "vlada pada" omenjene transparente položili po tleh pred policiste, ki so varovali vhod v stavbo DZ-ja.

Ob koncu protesta so se znova zbirali prostovoljni prispevki v pujsku za plačilo kazni. "Vsak od nas s protestom pripomore k normalizaciji v tej državi," je bilo slišati. "Kdo je organizator? "Jaz!" so se vsi skupinsko javili in dvignili roke. "Se vidimo naslednji petek!" in so se mirno razšli.

Protesti tudi v drugih mestih

Sicer pa so se maloštevilni protestniki zbrali tudi v Mariboru, Celju, Kranju, Novi Gorici, Velenju, Kamniku, Izoli, Slovenski Bistrici, Novem mestu, Murski Soboti in drugod.

Petkov protest tokrat nazaj na Trg republike

Protest zaradi razrešitve direktorja Fursa, pred stavbo delili piščalke

Že pred glavnim protestom ob 19. uri se je po poročanju STA-ja skupina protestnikov zbrala pred stavbo finančne uprave, pridružil se jim je tudi Ivan Gale, ki je dejal, da je akcija povezana z razrešitvijo generalnega direktorja Fursa Petra Jenka. "Slovenija je majhna in vse se razve. Kaj pa, če bi se dalo zažvižgati povsem varno in anonimno in pri tem ne tvegati vsega, kar imaš. Misliš, da še ni prepozno za pošten svet? Postani žvižgač, uporabi portal zvizgac.si za varno in anonimno posredovanje vseh informacij v javnem interesu," so zaposlenim svetovali protestniki. Pri tem so poudarili, da je pomembno, da ne "žvižgajo s službenih računalnikov".

Branje izjave za opogumljanje novih žvižgačev pred stavbo Fursa. Nekaj protestnikom pred stavbo Fursa se je pridružil tudi žvižgač Ivan Gale. Foto: Facebook, zajem zaslona
Branje izjave za opogumljanje novih žvižgačev pred stavbo Fursa. Nekaj protestnikom pred stavbo Fursa se je pridružil tudi žvižgač Ivan Gale. Foto: Facebook, zajem zaslona

Gale je postal javno prepoznaven z razkrivanjem domnevnih nepravilnosti na zavodu za blagovne rezerve. "Žvižgaštvo lahko naredi veliko za dobro vseh in iz lastnih izkušenj vam lahko povem, da ne boste ostali sami, saj imajo ljudje dovolj koruptivnih praks ter sprege politike in gospodarstva," je dejal.

Vladni "hiter udar" na Fursu

Po poročanju STA-ja je navedel nedavno menjavo na vrhu Fursa in ocenil, da je šlo za "hiter udar na vodilni položaj". "Slišati je, da je dogajanje povezano s preiskavo razvpitega Geneplaneta, ki je sodeloval pri nabavi mask," je dodal.

Vlada je namreč v ponedeljek s položaja generalnega direktorja Fursa razrešila Jenka, na mesto vršilke dolžnosti generalnega direktorja pa imenovala dozdajšnjo državno sekretarko na ministrstvu za finance Ireno Nunčič. Tej protestniki očitajo, da je "strankarska kandidatka SDS-a".

Tla ljubljanskih ulic so prekrili grafiti, ki so pozivali k protestnemu kolesarjenju. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Tla ljubljanskih ulic so prekrili grafiti, ki so pozivali k protestnemu kolesarjenju. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

V ozadju sporni posli z medicinskimi ventilatorji?

V ozadju Jenkove zamenjave naj bi bil sporni posel z medicinskimi ventilatorji podjetja Geneplanet, je v torek poročala TV Slovenija. Potem ko so se izkazali za neprimerne, jih je Geneplanet del preprodal na Madžarsko, od Fursa pa nato izsiljeval povračilo pol milijona evrov davka, ker ga kot posrednik ni želel plačati dvakrat. Na Fursu naj bi ta denar zadržali, ker preiskava glede nabave medicinskih ventilatorjev še ni končana, je še poročala televizija.

Protestnik, ki je zaposlenim delil piščalke, pa je po poročanju STA-ja ob tem dodal, da želi spodbujati žvižgaštvo, saj ga skrbi širjenje korupcije v Sloveniji. Mladi so po njegovem mnenju zaskrbljeni, da se denar pretaka v zasebne žepe namesto v socialo in zdravstvo, kjer bi bil potreben.

Protest v podporo žvižgačem pred Fursom