Vrh v javnomnenjskih raziskavah tradicionalno zasedata SD in SDS. Foto: EPA
Vrh v javnomnenjskih raziskavah tradicionalno zasedata SD in SDS. Foto: EPA
Dve tretjini vprašanih vlade ne podpira

SDS bi v primeru volitev volilo 13 %, SD 11,3 %, LDS 5,4 %, druge stranke pa ne bi presegle štirih odstotkov.

, volitev pa se ne bi udeležilo 13 %. 62,2 % vprašanih ne podpira trenutne vlade, neodločenih je 7,3 % vprašanih.

Referenduma o pokrajinah, ki bo 22. junija, se bo udeležilo 43, 5 % sodelujočih, 12,4 % pa je še neodločenih.

Trenutno vlado nadpovprečno podpirajo ljudje, stari od 40 do 49 let, in starejši od 60 let z osnovno šolo in upokojenci. Vlade nadpovprečno ne podpirajo mladi, stari do 39 let, z višjo oz. visoko izobrazbo, dijaki in študenti.

Primerjava trenutnih strankarskih volilnih preferenc z volilno odločitvijo na zadnjih parlamentarnih volitvah 2004 pa kaže, da po lojalnosti najbolj izstopajo volivci SDS-a, SD-ja, LDS-a in SNS-a. Značilen delež bivših volivcev LDS-a se vseeno nadpovprečno nagiba k strankama SD in Zares. Značilen delež bivših volivcev SNS-a pa še ne ve, katero stranko bi volil.

Po mnenju skoraj 40 % vprašanih so koncentracijo lastništva v nekaterih največjih podjetjih omogočile tako zdajšnja (39,6 %) kot prejšnje vlade (36,5 %). Dobra desetina pa meni, da je koncentracijo lastništva omogočilo nedelovanje ustreznih institucij (13,8 %) in nedelovanje organov pregona (12,3 %).

V raziskavi agencije Interstat, ki jo je naročil RTV SLO, so med 27. in 29. majem sodelovali 603 polnoletni anketiranci.

Nekoliko podrobnejši grafični prikaz rezultatov je dostopen v spodnji fotogaleriji.

Dve tretjini vprašanih vlade ne podpira