Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot nekakšen preventivni ukrep bi ga policija uporabljala za posamezna delovna mesta, ki so posebej izpostavljena zlasti tveganjem korupcije, izdaje tajnih in varovanih podatkov policije. Mnogi pa spremembo vidijo tudi kot poizkus notranjega ministra Aleša Hojsa, kako z detektorjem laži iskati žvižgače znotraj policije.

Hojs želi na vsak način preprečiti odtekanje informacij s policije v medije in javnost. Zato z zakonskimi spremembami želijo policiji omogočiti iskanje žvižgačev kar s poligrafom. Do zdaj se je poligraf v policiji lahko uporabljal le proti tistim policistom, ki so bili osumljeni storitev kaznivih dejanj. Glede na predlog pa bi bila možnost uporabe veliko širša, saj bi lahko vodstvo policije detektorje laži uporabljalo poleg postopkov notranje varnosti tudi pri ukrepih za zmanjšanje tveganja za krnitev integritete uslužbencev policije in policijskih enot.

Za širjenje uporabe detektorjev laži v policiji se najbolj zavzema prav njen generalni direktor Anton Olaj. "Gre v bistvu za znano metodo, ki lahko da precej oprijemljive informacije, ali nekdo govori po resnici. Skratka, ne posegamo v neko integriteto nekoga, ki lahko tudi to odkloni, če bo želel."

Predlog so v oceno dobili tudi policijski sindikalisti, ki pa imajo, kot je povedal predsednik policijskega sindikata Rok Cvetko, čas za pripombe do konca avgusta oziroma začetka septembra. "Če bo ugotovljeno, da posamezne določbe nesorazmerno posegajo v pravice zaposlenih, bomo seveda takšnim določbam odločno nasprotovali. Kaj konkretnejšega v tem trenutku ni možno reči."

Brezpilotni letalniki, prepoznavanje tablic, motenje spektra ...

Predlog predvideva tudi spremembe pri delu policije. Ta bi po novem pri nadzoru cestnega prometa uporabljala brezpilotne letalnike. Policija pa si prav tako želi uporabljati tehnična sredstva za lociranje mobilnih naprav, za optično prepoznavanje registrskih tablic, za prisilno zaustavitev ali prizemljitev brezpilotnih letalnikov ter za motenje radiofrekvenčnega spektra. Področja, do katerih se bo do 3. marca opredelil tudi urad informacijskega pooblaščenca.