Državni zbor med vlado Mira Cerarja. Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac
Državni zbor med vlado Mira Cerarja. Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Za nadomestilo za plače je najprej zaprosilo 24 poslancev, ki se jim ni uspelo znova uvrstiti v parlament in še niso našli nove zaposlitve. Določbe zakona o poslancih, ki govorijo o pravici do nadomestila plače, pa veljajo tudi za ministre in državne sekretarje. Nadomestilo je bilo odobreno osmim nekdanjim državnim sekretarjem, ne prejema pa ga nobeden od nekdanjih ministrov vlade Mira Cerarja.
Trenutno sicer nadomestilo prejema tudi sedem nekdanjih državnih sekretarjev, saj so nekdanjemu sekretarju na finančnem ministrstvu Tilnu Božiču najprej odobrili nadomestilo, a je nato prevzel funkcijo tudi v novi vladi, kot sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Nadomestilo: 80 odstotkov plače za pol leta
Po prenehanju mandata imajo namreč nekdanji poslanci in nekateri drugi funkcionarji pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, in sicer za največ pol leta. Pravica pripada tistim, ki po prenehanju mandata iz objektivnih razlogov ne morejo nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve.

Izjemoma pa lahko nekdanji funkcionarji nadomestilo plače prejemajo dlje kot pol leta. Pravica se jim lahko podaljša še za največ šest mesecev, če v tem času izpolnijo pogoje za upokojitev. Prav tako lahko nadomestilo dlje časa prejemajo poslanci, ki so funkcijo opravljali več mandatov zapored, in sicer tri mesece za vsak mandat, a ne več kot pol leta skupaj. Poslanci, ki so funkcijo opravljali manj kot pol leta, pa pravice do nadomestila nimajo.
Nadomestilo za poslance SMC-ja, DeSUS-a, SDS-a in nepovezane
Med 17 poslanci, ki prejemajo nadomestila, jih deset prihaja iz vrst SMC-ja, ki je na zadnjih državnozborskih volitvah izgubila največ poslancev. Nadomestilo tako prejemajo Kamal Izidor Shaker, Branko Zorman, Danilo Anton Ranc, Dušan Radič, Marjan Dolinšek, Ksenija Korenjak Kramar, Aleksander Kavčič, Teja Ljubič, Andreja Potočnik in Maruša Škopac.

Med tistimi, ki še prejemajo nadomestilo, sta tudi dva nekdanja poslanca DeSUS-a, Tomaž Gantar in Peter Vilfan. Prav tako nove zaposlitve še niso našli Ljubo Žnidar (SDS), nepovezani poslanci Andrej Čuš, Janko Veber in Franc Laj ter nekdanji poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz.

Še nekaj pa je takšnih nekdanjih poslancev, ki so novo zaposlitev našli septembra in so nadomestilo prejeli še za del tega meseca. To so Jani Möderndorfer, ki se je v DZ vrnil kot nadomestni poslanec SMC-ja, nekdanja vodja poslancev SMC-ja Simona Kustec Lipicer, Simon Zajc (SMC), Jan Škoberne (SD) in Uroš Prikl (DeSUS).

Med državnimi sekretarji, ki so upravičeni do nadomestila, so sekretarji v kabinetu nekdanjega predsednika vlade: Renato Golob, Anton Žunič in Mojca Štepic. Do nadomestila sta upravičeni še nekdanji sekretarki na ministrstvu za zdravje Ana Medved in Jožica Maučec Zakotnik ter nekdanji državni sekretar v vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Franc Matjaž Zupančič ter nekdanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Klemen Potisek.