Mariborska nadškofija je že zanikala, da naj bi zaradi finančnih težav prodali njeno premoženje. Foto: MMC RTV SLO
Mariborska nadškofija je že zanikala, da naj bi zaradi finančnih težav prodali njeno premoženje. Foto: MMC RTV SLO

Večstanovanjska hiša v Smetanovi ulici v Mariboru je bila po vojni nacionalizirana, nadškofiji pa so jo vrnili na začetku leta 2007 na podlagi sodbe višjega sodišča iz oktobra 2006. Občina in nadškofija se ne moreta dogovoriti, kakšna naj bo višina odškodnine, ki nadškofiji pripada na podlagi zakona o denacionalizaciji.

Je rok že zastaral?
Nadškofija je zato vložila tožbo, a šele leta 2011, in zato se zapleta pri vprašanju, ali je zastaralni rok za tožbo že pretekel. Pooblaščenka mariborske občine Marija Tanacek je prepričana, da je zadeva po preteku petletnega roka za vložitev odškodninske tožbe že zastarala. Nasprotno pa zastopnik nadškofije Matej Pirih poudarja, da se nadškofija z občino ni mogla dogovoriti o višini odškodnine, zato je leta 2011 vložila tožbo, poroča Večer.

Izvedenec bo presodil, koliko bi zaslužili
V postopku nadškofije zoper občino bo sodeloval tudi izvedenec gradbene stroke, ki bo presodil, koliko bi v 15 letih od uveljavitve zakona o denacionalizaciji pa do vrnitve nepremičnine v naravi z oddajanjem stanovanj v najem zaslužila nadškofija. Stranki pa imata do izreka sodbe še možnost skleniti poravnavo.

Mariborska nadškofija se sicer spopada s finančnimi težavami, kmalu pa naj bi bile na prodaj tudi nekatere njene nepremičnine, saj naj bi sodišče zaradi blokiranih računov upnikom odobrilo možnost poplačila dolgov iz prodaje več nepremičnin.