Gradbeno podjetje naj bi na kolena spravili tudi sumljivi posli. Foto: MMC RTV SLO
Gradbeno podjetje naj bi na kolena spravili tudi sumljivi posli. Foto: MMC RTV SLO
Konstruktor nakazoval Cerkvi

Časnik Večer je objavil dokumente, ki so prišli na dan zaradi stečaja gradbenega podjetja. V njih je zapisano, da je Konstruktor kot donacijo mariborski nadškofiji izplačal visok znesek. Z njim naj bi poravnali posredovanje Cerkve v sporu s podjetnikom Tomislavom Vidasom, ki je imel v lasti parcele ob lokaciji, kjer je podjetje nameravalo graditi stanovanja.

"Za pastoralo in izobraževanje"
Na dokumentu sicer piše, da je donacija namenjena "za nemoteno delovanje pri izvajanju programov za pastoralo in vzgojno-izobraževalne namene." Na nadškofiji tudi zanikajo, da bi donacijo dobili kot poplačilo za kakršno koli posredovanje v poslih, a je nekdanji direktor konstruktorja Aljoša Sevčnikar za Večer potrdil, da je bila Cerkev v zgodbi zelo aktivna. Neposredno sodelovanje z nadškofijo naj bi od njih zahteval tudi sam Vidas.

Prav tako naj bi nadškofija v času, ko je njene finance vodil Mirko Kraševec, od Konstruktorja kupila štiri stanovanja po polovico nižji ceni od tržne. Na nadškofiji za Večer niso hoteli odgovarjati na vprašanja, v kakšnem stanju so kupili stanovanja in zakaj jih potrebujejo.

Nekdanji direktor Konstruktorja Marjan Pinter je za našo televizijo zatrdil, da naj bi mariborska nadškofija v letih 2008 in 2009 pomagala pri izsiljevanju podjetja. S svojo pravno pisarno naj bi namreč podpirala Vidasa, na koncu pa pobrala 295.000 evrov, ki jih je gradbeno podjetje moralo nakazati nadškofiji kot donacijo za pastoralno dejavnost, je za TV Dnevnik poročal Matej Korošec.

"Na vseh frontah so nas pritiskali"
Po besedah Pinterja se je zapletlo v zaključni fazi gradnje osem milijonov evrov vrednega stanovanjskega objekta na koncu Smetanove ulice. Takrat naj bi Vidas, lastnik sosednjega lokala, ob podpori pravne pisarne mariborske nadškofije dosegel preklic gradbenega dovoljenja in plombo na objekt. "Je bila nadškofija tu vpletena, to ne morejo reč da ni bila. Na vseh frontah so nas pritiskali s pomočjo odvetniške pisarne nadškofije," trdi Pinter.

Vidas, naj bi zaradi velike škode, ki jo je njegov lokal utrpel v času gradnje sosednjega objekta, pa njegove višine in hrupa, od Konstruktorja zahteval celo 900.000 evrov odškodnine. "Potem je škofijo vključil za pomoč pri tem izsiljevanju in pa z njimi se je dogovoril da ta odškodnina gre tudi njim," dodaja Pinter.

Na nadškofiji so na naša vprašanja sicer odgovorili, da je do donacije resnično prišlo, a podrobnosti pozna le prejšnja gospodarska uprava pod vodstvom Kraševca. Vidasa na javno dostopne številke nismo uspeli priklicati, njegov lokal pa je tudi že dlje časa zaprt, je še poročal Korošec za TV Dnevnik.

Na dan prihajajo sumljivi posli
Mariborski Konstruktor je sicer v stečaju od novembra lani, potem ko se je večkrat zamenjano vodstvo družbe, ki jo je nazadnje vodil Samo Majcenovič, temu dolgo upiralo. Stečajnemu upravitelju Matjažu Polenčiču, ki je takrat še kot prisilni upravitelj stečaj tudi zahteval in tako prekinil večmesečno agonijo 250 zaposlenih, še vedno ni uspelo v celoti preveriti terjatev. Podjetje delavcem plače dolguje od maja lani, regres za letni dopust in prispevke pa od aprila naprej.

Po stečaju pa so na dan začeli prihajati številni dvomljivi posli. V te naj bi bil po pisanju medijev vpleten tudi nekdanji prvi mož NKBM-ja Matjaž Kovačič, kar je bil verjetno tudi eden izmed razlogov za njegov odhod z vrha druge največje državne banke.

Konstruktor nakazoval Cerkvi