Iz odredbe o hišni preiskavi je razviden tudi pogovor o kuverti, namenjeni Zmagu Jelinčiču. Foto: EPA
Iz odredbe o hišni preiskavi je razviden tudi pogovor o kuverti, namenjeni Zmagu Jelinčiču. Foto: EPA
Janko Goršek
V generalni policijski upravi zavračajo namige o politični zaroti in opozarjajo, da preiskavo vodi pristojno tožilstvo. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Srečko Prijatelj, vir: www.sns.si
Srečko Prijatelj (SNS) naj bi kmalu stopil pred preiskovalnega sodnika. Foto: www.sns.si
Policija
Kriminalisti nameravajo opraviti še eno hišno preiskavo, do zdaj pa so zasegli poslovno dokumentacijo, nosilce elektronskih podatkov in večjo količino orožja. Foto: MMC RTV SLO

Tu sem, z vami sem!!! Ne dam se. Z mirno vestjo ! !

Zmago Jelinčič na Facebooku.
Pogačnik zanikal jemanje podkupnine
Kako je potekala preiskava?

V medije je pricurljala odredba za hišno preiskavo pri prvaku SNS-a Zmagu Jelinčiču, v kateri je tudi prepis prestreženih pogovorov z vpletenimi v preiskavo.

V odredbi je med drugim mogoče prebrati potek pogovora med Jelinčičem, njegovim poslanskim kolegom iz vrst SNS-a Srečkom Prijateljem in odhajajočim ministrom za kmetijstvo Milanom Pogačnikom. Iz transkripta je, denimo, razvidno, da je Jelinčič Prijatelja vprašal, ali mu je Pogačnik dal kuverto zanj. Prijatelj mu je na to vprašanje odgovoril pritrdilno in mu sporočil, da bo SNS zato podprl zakon o brezplačnem prenosu kmetijskih zemljišč za potrebe občin na občine.

Besedilo odredbe si lahko (s pomočjo klikov za povečanje) preberete v spodnji galeriji.


Pogačnik: Dokumente že "nekaj rihtam"
Sledil je nov pogovor med poslancema SNS-a, v katerem je Prijatelj Jelinčiču sporočil, da je SNS pomagal izglasovati omenjeni zakon in da naj zato ministru pove, da mu bodo "****** mater, če zdaj ne bo piramide". Takoj po tem je Prijatelj poklical še Pogačnika, ga spomnil na uslugo in omenil, da bi bilo treba zdaj pogledati, kaj in kako s piramido (letalskim muzejem v Murski Soboti). Minister mu je povedal, da že "nekaj rihta".

V odredbi je nanizanih še več pogovorov med poslancema in ministrom, vsi pa se nanašajo na željo Jelinčiča in Prijatelja, da Pogačnik zagotovi prenos zemljišč na občino Murska Sobota in da je ta prenos napravljen tako, kot da je v interesu javnosti. Med drugim je glede na odredbo Prijatelj s telefona, ki ga uporablja Jelinčič, dobil SMS, v katerem je pisalo: "Pokliči Pogačnika in reci, da naj da zemljo občini za gradnjo muzeja, če hoče podporo pri interpelaciji." Poleg tega odredba omenja še pogovor ministra z njegovo uslužbenko, v katerem izvemo, da ta dokument o prenosu zemljišča že pripravlja, in srečanja obeh poslancev z ministrom.

Večina hišnih preiskav končana
Večina hišnih preiskav v okviru preiskave gospodarskega kriminala, korupcije in izsiljevanja je sicer že končana, so sporočili z generalne policijske uprave. Namigovanja o "politični zaroti" zavračajo.

Med pridržanimi je le še en človek (sprva so po navedbah policije pridržali štiri ljudi), po neuradnih podatkih Srečko Prijatelj. Radio Slovenija poroča, da je že od torka v prostorih policijske postaje v Luciji in da bo v četrtek priveden k preiskovalnemu sodniku na zaslišanje. Ta bo zanj najverjetneje odredil pripor.

Vpletena tudi Prijateljeva žena in njen poslovni partner?
Kot tudi spominja Radio Slovenija, so policisti Prijatelja v torek v Solkanu zalotili skupaj z njegovo ženo Aleksandro Prijatelj in Marjanom Mikužem ravno v trenutku, ko je sam od oškodovanca (po izsiljevanju) prejemal 323.000 evrov. Mikuž je sicer lastnik nepremičninskega podjetja Premik net (ta družba je sklepala posle z Luko Koper), Prijateljeva žena pa je skupaj z Mikužem lastnica podjetja Premik invest. Oba sta bila nekaj časa na policijski postaji Lucija, a so ju že izpustili.

Preiskava, ki se je po besedah policije začela sredi lanskega leta, se je začela prav v Luki Koper, ki naj bi bila oškodovana za skoraj štiri milijone evrov. S tem je, denimo, povezana zgodba o nakupu orleške gmajne. Kmetje so zemljišča Premik netu prodajali po zelo nizkih cenah - od 15 do 25 evrov za kvadratni meter -, to zemljo pa je nato podjetje Luki Koper prodajalo po 80 evrov za kvadratni meter. Za nameček je prodajalec prejel še izdatno, največjo mogočo prodajno provizijo v višini nekaj čez 800.000 evrov. Premik net je v poslih z Luko iz leta v leto ustvarjal večji promet. Leta 2007 je ta znašal okoli 800.000 evrov, leto pozneje pa že 5,34 milijona evrov. Dobiček se je zavihtel na številko 1,52 milijona evrov, poroča Radio Slovenija.

Odvetnik: Časar sploh ni bil pridržan
Luko Koper je v tem času vodil Robert Časar. Mediji so v torek poročali, da je bil med pridržanimi, a njegov odvetnik Daniel Planinšec trdi, da to ni res in da so kriminalisti zgolj izvedli hišno preiskavo na njegovem domu. V Luki naj bi se v Časarjevem obdobju dogajale številne nepravilnosti. Radio Slovenija pri tem opominja, da je skoraj vse za družbo škodljive odločitve tedaj potrdil nadzorni svet s koprskim županom Borisem Popovičem na čelu.

Kaj zdaj? Kriminalisti nameravajo opraviti še eno hišno preiskavo, do zdaj pa so zasegli poslovno dokumentacijo, nosilce elektronskih podatkov in večjo količino orožja.

Policija: Javne osebe pogosto blatijo delo policije
GPU opozarja, da se pogosto dogaja, kadar so preiskovanci javne osebnosti, da osumljenci in njihovi zagovoriki postopke komentirajo kot rezultat politične instrumentalizacije in jih označujejo za nezakonite ali polne nedopustnih procesnih napak. V zvezi s tem policija poudarja, da vse tovrstne preiskave usmerja državno tožilstvo in da je za posamezno preiskovalno dejanje (v tem primeru izpostavljajo uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov) potrebno dovoljenje sodišča.

Tu sem, z vami sem!!! Ne dam se. Z mirno vestjo ! !

Zmago Jelinčič na Facebooku.
Pogačnik zanikal jemanje podkupnine
Kako je potekala preiskava?