Jožef Magyar je na 63. mestu na seznamu najbogatejših Slovencev, ki ga objavlja revija Manager. Foto: MMC RTV SLO
Jožef Magyar je na 63. mestu na seznamu najbogatejših Slovencev, ki ga objavlja revija Manager. Foto: MMC RTV SLO
Najbogatejši slovenski kmet

Magyar je na čelu lendavskega kmetijskega gospodarstva kar 43 let - najprej kot upravnik, pa direktor in danes predsednik upravnega odbora. V 90. letih je podjetje skupaj z delavci olastninil z notranjim odkupom. Danes je z družino edini lastnik podjetja, ki obdeluje 2.430 hektarjev polj - od tega je samo desetina lastne zemlje, drugo imajo v najemu.

Magyar pravi, da je na 15,5 milijona evrov ocenjeno premoženje zgolj fiktivna, knjigovodska vrednost. Njegovo dejansko bogastvo je delo, ki ga še vedno z veseljem opravlja.

"Ja, poslušajte, po poklicu sem kmet. Tega ne morem tajiti in sem ponosen, da imam kmečko logiko in razmišljanje," je odgovoril na vprašanje, ali je bolj kmet ali bolj direktor.

Bogastvo je relativna reč
Na seznam najbogatejših so ga po njegovem mnenju uvrstili, ker je KG Lendava čista firma brez kreditov. Poudarja pa, da je 15,5 milijona evrov bolj knjigovodska vrednost, drugo vprašanje je, kakšna je realna. "Če bi hotel prodati, koliko bi dobil za to," se je vprašal. 15 milijonov dobi Ronaldo za en gol, bogastvo je relativna reč, je ocenil.

Biti na seznamu ni najbolj prijetno, saj ne mara javnega nastopanja. "Nimam česa skrivati, je pa breme. Na vsakem koraku bom čutil zavist," napoveduje kmet.
Magyar nima časa živeti na velik nogi - ne smuča, na morje gre le nerad. "Ta firma me toliko veže, zato še delam, ne bi mogel od zunaj gledati, da to propada. To je meni življenje in mi daje moč."

Čeprav bo ostalo leto 2013 zapisano kot neugodno. Upad cen poljedelskih pridelkov tudi za tretjino, poplave in pozneje suša, so namreč letošnji dohodek lendavskega kmetijskega gospodarstva oklestile za vsaj milijon evrov.

Najbogatejši slovenski kmet