Zmagovalni hlev Simona Čretnika. Foto: Organizator
Zmagovalni hlev Simona Čretnika. Foto: Organizator

Namen izbora je izpostaviti tiste vidike reje krav molznic in pripadajoče mlade živine, ki kažejo na veliko odgovornost rejcev, da zagotavljajo svojim živalim ne le optimalne pogoje za proizvodnjo, ampak predvsem kakovost življenja, so v sporočilu za javnost pojasnili v Ljubljanskih mlekarnah, kjer so izbor organizirali.

Člani strokovne komisije pod vodstvom Ožbalta Podpečana, vodje Nacionalnega centra za dobrobit živali pri Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani, so obiskali hleve vseh osmih finalistov in ocenjevali, kakšno je življenjsko okolje živali glede na zdravstveno stanje, oskrbo, bivalno udobje, varnost, možnost izogibanja bolečini, strahu in stresu.

Žirija, ki so jo ob Podpečanu sestavljali še Marija Klopčič, strokovnjakinja za področje do živali in okolja prijazne namestitve govedi z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Klara Lovenjak, specializirana novinarka pri Kmečkem glasu, in Aleš Valenčič, vodja agrooskrbe v Ljubljanskih mlekarnah, je soglasno odločila, da gre priznanje za naj hlev kmetiji Čretnik.

Nagrajenci izbora naj hlev. Foto: Organizator
Nagrajenci izbora naj hlev. Foto: Organizator

"Nosilec kmetijske dejavnosti Simon Čretnik, ki mleko trenutno oddaja Mlekarski zadrugi Ptuj, že več let sistematično vlaga v razvoj kmetije in svoje črede krav molznic, z namenom zagotavljanja najvišje možne ravni dobrobiti. Nov hlev z najmodernejšo tehnologijo se tako ponaša z veliko površino in prostornino, ki omogoča vsem kategorijam živali dovolj prostora in udobja, da izražajo svoje naravno vedenje in v največji možni meri zadovoljujejo potrebe. Posebnost so pohodne in ležalne površine, ki so izjemno udobne, elektronsko vodene naprave pa skrbijo za učinkovito in varno robotsko molžo, čiščenje površin in spremljanje proizvodnega, rejnega in zdravstvenega statusa posameznih živali. Kljub visoki stopnji avtomatiziranosti procesov pa rejec s svojo stalno prisotnostjo v reji skrbi za odgovoren odnos do vsake posamezne živali," so zapisali v utemeljitvi.

Hlev Vinka Bogoviča iz Velike vasi pri Krškem. Foto: Organizator
Hlev Vinka Bogoviča iz Velike vasi pri Krškem. Foto: Organizator

Drugo nagrado – za najbolj inovativen hlev – so podelili kmetiji Bogovič iz Velike vasi pri Krškem, katere hlev je po navedbah žirije "izredno zračen, z urejenim aktivnim hlajenjem glede na temperaturno-vlažnostni indeks, z velikim številom ventilatorjev in pršilniki". "V hlevu so ležalni boksi, napolnjeni z nastiljem, pridobljenim s sistemom "green bedding", ki je produkt separacije in reciklaže gnojevke. Takšna ležišča predstavljajo za živali zelo udobno, za okolje pa dovršeno trajnostno rešitev. Porodnišnica je bogato nastlana s slamo in prostorna, teleta pa imajo v boksih več prostora od predpisanih standardov. Za napajanje telet uporabljajo t. i. milk shuttle s pasterizatorjem, ki zagotavlja optimalno temperaturo mleka. Vodo v napajalnih koritih imajo ogrevano, v hlevu so trije roboti za molžo, luči z belo in modro svetlobo, ki se samodejno prilagajajo osvetljenosti, jasli pa so brez krmnih pregrad. Na tej kmetiji ves čas preizkušajo nove tehnologije, ena od njih je trenutno krmljenje t. i. shredlage koruzne silaže, obdelane s posebnim drobilcem za veliko strukturne vlaknine. Celotna čreda je v zelo dobrem stanju," so člani žirije obrazložili svojo odločitev.

Podelili so tudi nagrado šampion ljudstva – za hlev, ki je dobil največ glasov na spletni strani. Hlev z največ simpatizerji je hlev Simona Bele iz Svete Trojice v Slovenskih goricah.

Kmetija Simona Bele, ki je dobil nagrado šampion ljudstva. Foto: Organizator
Kmetija Simona Bele, ki je dobil nagrado šampion ljudstva. Foto: Organizator

Kot so organizatorji izbora še zapisali v sporočilu za javnost, želijo s projektom spodbuditi skrb za dobrobit živali in izpostaviti ter pohvaliti najboljše prakse govedoreje. Kot največja mlekarna in največji odkupovalec surovega mleka v Sloveniji – mleko odkupujejo od 2200 slovenskih kmetij – se zavedajo, kako pomembna je kakovost življenja živali, so poudarili.