Naziv najprostovoljski projekt 2019 je prejelo društvo Humanitarček za projekt Vida. Z objavljanjem življenjskih zgodb starostnikov so prebivalce ozaveščali o položaju in stiskah starostnikov. Gre za odmeven projekt, dosegel je širok krog izvajalcev, vanj je bilo vključenih več kot 700 prostovoljcev. Ključni namen projekta je bil spodbuditi ljudi, naj se ozrejo okoli sebe in pomagajo starejšim iz svojega okolja, so spomnili v Mladinskem svetu Slovenije.

Ključni namen projekta Vida je bil spodbuditi ljudi, naj se ozrejo okoli sebe in pomagajo starejšim iz svojega okolja. Foto: Radio Maribor
Ključni namen projekta Vida je bil spodbuditi ljudi, naj se ozrejo okoli sebe in pomagajo starejšim iz svojega okolja. Foto: Radio Maribor

Najmladinski projekt za leto 2019 je postal Živa knjižnica – Ne sodi knjige po platnicah! v izvedbi Društva informacijski center Legebitra. Z njim so izvajalci prispevali k ozaveščanju o človekovih pravicah, predsodkih in stereotipih.

Posebno priznanje pa je prejel projekt Gora rocka 2019, ki ga je pripravilo Športno društvo Šentviška gora. Vsako leto pripravijo festival, s katerim zbirajo sredstva za različne projekte in organizacije. V letu 2019 je tako vas s 100 prebivalci gostila 12.000 udeležencev, zbrali pa so 27.000 evrov.

Razglasili najboljše prostovoljce

Najprostovoljca v kategoriji do 19 let sta postala Kristjan Veber, ki ga je zaradi dejavnosti v lokalnem okolju predlagal Celjski mladinski center, in Nives Žlof Androjna, ki je pomagala otrokom priseljencev pri učenju. V starostni skupini od 20 do 29 let sta priznanje prejela Miha Ivanetič, ki vodi lokalno skupino skavtov in projekt Luč miru iz Betlehema, ter Blažka Tana Logar, ki jo je zaradi sodelovanja v več mladinskih dejavnostih predlagal Javni zavod Mladi zmaji.

V starostni skupini nad 30 let pa sta priznanje prejela Zvonko Polanič, ki v Prlekiji mladim predstavlja prostovoljstvo in vanj vnaša medgeneracijsko sodelovanje, in Stanislava Žargar, ki z gluho-slepimi dela kot tolmačica, vodi uposabljanja in sodeluje pri rehabilitaciji.

Letos je prispelo 177 prijav, od tega 128 za posameznike in 49 za projekte, so zapisali v sporočilu za javnost.

Pahor: Ko smo se znašli v stiski, ste nam ponudili roko

Zaradi epidemioloških razmer letos niso pripravili razglasitve prejemnikov. Običajno je prireditev potekala junija na Brdu pri Kranju, prireditev pa je gostil častni pokrovitelj natečaja predsednik republike Borut Pahor. Letos pa so s prostovoljci in organizacijami posneli videe, v enem izmed njih je prostovoljce nagovoril tudi Pahor. Spomnil se je preteklih prireditev, na katerih je bila dvorana polna prostovoljcev, in poudaril, da se je z epidemijo covida-19 marsikaj spremenilo. "Prišla je nova bolezen, spremenila je naša življenja, ni pa spremenila naše človečnosti in ljubeznivosti. Ko smo se znašli v stiski, ste nam ponudili roko," je izrazil hvaležnost.

Dotaknil pa se je tudi prihajajočih praznikov. "Zaradi vas bodo lepši in srečnejši za marsikoga. Številne ste navdihnili, da so sledili vašemu zgledu in komu polepšali praznični čas," je povedal.