Govornik je bil rektor novogoriške univerze Danilo Zavrtanik. Foto: MMC RTV SLO
Govornik je bil rektor novogoriške univerze Danilo Zavrtanik. Foto: MMC RTV SLO

Slovesnost pripravlja Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar v sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica in Mestno občino Nova Gorica. Dogodka se udeležujeta tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik DZ-ja Milan Brglez.

Uvodni govornik je bil Viktor Žakelj, predsednik Slovenskega protestantskega društva. Potegnil je vzporednice med današnjim časom in 16. stoletjem, časom Primoža Trubarja. V 16. stoletju se je "v krvi in nasilju" poslavljal srednji vek, nastopal pa je novi vek, je dejal Žakelj.

"Nastal je kapitalistični družbenoekonomski sistem, ki je v naslednjih treh stoletjih razvil proizvajalna sredstva in rešil mnoga vprašanja demokracije in svobode človeštva." Danes je položaj podoben. "Poslavlja se, upam, kapitalizem v neoliberalni obliki. Kaj bo prišlo, ne vemo."

Reformacija je prinesla nove poglede
Glavni govornik, rektor novogoriške univerze, Danilo Zavrtanik, je izpostavil, da je Trubar pomembno zaznamoval tako slovensko kot evropsko reformacijo. "Kot 14. narod v Evropi smo dobili celoten prevod Biblije, kot osmi narod v Evropi smo dobili moderno slovnico," je spomnil.

Reformacija je prinesla nove poglede na razmere v družbi, odnose med ljudmi in oblastjo in povsem nove poglede na cerkvene institucije, ki naj bi se reformirale, je dejal Zavrtanik. Moderna znanost bi se tudi brez reformacije razvila, a gotovo precej pozneje, je dejal.

Slovenci so po mnenju Zavrtanika reformatorske ideje prehitro opustili tako v 16. stoletju kot v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Prvič smo bili v to prisiljeni, medtem ko smo drugič to storili sami, je dejal.

Reformacija je Evropo tudi razdelila na protestantski in katoliški del, je dejal Zavrtanik ter dodal: "Najbrž niti ni slučaj, da so protestantske dežele ekonomsko bolj uspešne in socialno bolj pravične."