Kaže, da sta se sporazumela - vsaj glede proslave. Foto: Vlada/Kristina Kosec (Bobo)
Kaže, da sta se sporazumela - vsaj glede proslave. Foto: Vlada/Kristina Kosec (Bobo)
Priprave na obletnice v teku

Potem ko sta se Borut Pahor in Janez Janša v ponedeljek sporekla glede datuma osrednje državne proslave ob 20-letnici vlade Lojzeta Peterleta, je ta zdaj prestavljena.

Iz kabineta predsednika vlade Pahorja so sporočili, da je premier sprejel predsednika prve demokratično izvoljene vlade Peterleta, s katerim sta se pogovorila o tem, kako se primerno spomniti tega prelomnega trenutka slovenske zgodovine. Sogovornika sta se pri tem strinjala, da morajo proslave pomembnih jubilejev ljudi povezovati, ne pa razdvajati.

Ob obletnici dva slavnostna dogodka
Rezultat pogovora sta, kot kaže, dva dogodka. Prvi bo 16. maja, ko bo ministrski predsednik na slovesnosti ob obletnici začetkov organiziranja Maneverske strukture narodne zaščite RS sprejel raport častne čete Slovenske vojske in prisostoval programu, na katerem bodo spregovorili nekateri najpomembnejši člani prve demokratično izvoljene vlade.

Drugi bo sporna državna proslava, ki je po novem prestavljena na 24. maj. Potekala bo v Cankarjevem domu, na njej pa bosta kot slavnostna govornika nastopila prav Pahor in Peterle. "Na proslavo so vabljeni člani vseh dosedanjih vlad, ustavodajne skupščine in vseh sklicev državnega zbora ter najvidnejši nosilci političnega, družbenega, kulturnega in verskega življenja," pojasnjujejo Pahorjevi predstavniki za stike z javnostjo.

Janša: Umestitev na isti datum sporna
Spomnimo, da je predsednik SDS-a Janša premierju Pahorju v ponedeljkovi Polemiki na TV Slovenija očital, da je vlada državno proslavo ob okrogli obletnici začela pripravljati šele več mesecev po tem, ko se je organizacije svoje proslave lotil Demos, a jo je kljub temu umestila na isti datum.
Janša je opozoril, da te proslave vlada najprej sploh ni umestila na seznam državnih proslav, zato se mu je zdel načrt, da se jo na koncu izvede prav na dan, ki ga je za svojo proslavo na isto temo izbral Demos, neprimeren. Pahor je na to odgovoril, da si želi, da bi obletnico Peterletove vlade proslavili tako, "kot se spodobi".

Krkovič: Ne verjamem v proslavo ob 20-letnici MSNZ-ja
Nekdanji načelnik Maneverske strukture Tone Krkovič prestavitve še ne želi komentirati, medtem ko je o napovedani osrednji proslavi ob 20-letnici MSNZ-ja, ki naj bi potekala na začetku septembra v Ljubljani, dejal, da je gotovo ne bo, ker gre "za veliko grmenja in malo dežja". To proslavo so napovedali Zveza veteranov vojne za Slovenijo, ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za obrambo.

Priprave na obletnice v teku