Učilnica. Foto: BoBo
Učilnica. Foto: BoBo

Ker se je na nekatere programe prijavilo zelo malo kandidatov ali celo nihče, je ministrstvo skupaj s šolami obseg razpisanih mest v aprilu zmanjšalo, tako je trenutno na voljo 25.568 razpisanih mest, kar je 498 manj, so sporočili z ministrstva za vzgojo in izobraževanje.

V programe nižjega poklicnega izobraževanja se je prijavilo 745 kandidatov, v programe srednjega poklicnega izobraževanja 4721 kandidatov, od tega se jih je 194 odločilo za vajeniško obliko izobraževanja, v programe srednjega strokovnega izobraževanja 9808 kandidatov in v gimnazijske programe 7697 kandidatov. Za programe splošne gimnazije se je prijavilo 5938 kandidatov, za strokovne gimnazije pa se je prijavilo 1759 kandidatov, so našteli v sporočilu za javnost.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Deleži prijavljenih glede na vrsto izobraževalnega programa kažejo, da se je za naslednje šolsko leto v programe nižjega poklicnega izobraževanja prijavilo 3,2 odstotka kandidatov (lani 2,7 odstotka), v programe srednjega poklicnega izobraževanja 20,6 odstotka (lani okrog 18 odstotkov), v programe srednjega strokovnega izobraževanja 42,7 odstotka (lani 43,5 odstotka), v gimnazijske programe pa se je prijavilo 33,5 odstotka kandidatov (lani 34,8 odstotka).

Manjši naval na mestna središča, več zanimanja za poklicno izobraževanje

Kot so še poudarili, se nadaljuje povečano zanimanje za vpis v programe nižjega poklicnega izobraževanja, tako kot vsako leto pa se je tudi letos največ kandidatov prijavilo v programe srednjega strokovnega izobraževanja. Sledijo gimnazijski programi in nato programi srednjega poklicnega izobraževanja.

Zadnja leta je bilo opaziti, da se veliko kandidatov zanima za vpis v šole v večjih mestih, česar letos podatki ne kažejo, saj so kandidati v večini primerov ostali v svojem lokalnem okolju.

Šolsko leto končuje 21.305 devetošolcev

Letos končuje osnovno šolo 21.305 devetošolcev, kar je 266 učencev manj kot lani. Skupno število prijavljenih kandidatov je večje od števila učencev, ki letos končujejo osnovno šolo, ker se v programe nižjega poklicnega izobraževanja lahko vpišejo tudi učenci, ki bodo letos opravili osnovnošolsko obveznost in uspešno končali vsaj 7. razred, nekaj je kandidatov, ki se predhodno šolajo v tujini, na razpisana mesta pa lahko kandidirajo tudi dijaki letošnjih 1. letnikov, ki bi se želeli naslednje šolsko leto vnovič vpisati v začetni letnik, vendar v drug program.

Vpisnih mest je mnogo več, kot je kandidatov

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje vsako leto v okviru razpisa za vpis novincev v srednje šole za prihodnje šolsko leto razpiše od 4000 do 5000 prostih mest več, kot je kandidatov vpisne generacije. Prostih mest je tako dovolj, kandidati pa imajo dovolj možnosti izbire, so sporočili.

Z razpisom prostih mest vedno tudi sledijo interesom kandidatov za vpis, tako da delež razpisanih mest sledi interesom dijakov. Najmanjši delež razpisanih mest tako predstavljajo programi nižjega poklicnega izobraževanja, ker je tudi zanimanje prihodnjih dijakov za to vrsto izobraževanja najmanjše.

24. maja bo znano glede omejitve vpisa

Ministrstvo se po njihovih navedbah trudi čim večjemu številu kandidatov omogočiti vpis v izbrani program na izbrano šolo. Če šola izpolnjuje kadrovske in prostorske pogoje, poskušajo razširiti število vpisnih mest ali razpisati dodatni oddelek, če to ni mogoče, pa povečati število dijakov na oddelek. Šole tako lahko sprejmejo več prijavljenih kandidatov, kot je razpisanih mest.

"Zato lahko že zdaj povemo, da trenutno stanje prijavljenih na nekaterih programih, ki je morda malenkost višje, kot je število razpisanih mest, še ne pomeni, da bi šola lahko omejila vpis," so zapisali in dodali, da bo 24. maja znano, katere šole bodo omejile vpis.