Menjavo na vrhu OVS-ja je v preteklih dneh napovedal minister za obrambo Karl Erjavec. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Menjavo na vrhu OVS-ja je v preteklih dneh napovedal minister za obrambo Karl Erjavec. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Zamenjavo je v minulih dneh že napovedal obrambni minister Karl Erjavec. Dosedanji direktor Trbovšek bo namreč sredi novembra izpolnil pogoje za upokojitev, so na vprašanja medijev pojasnili na ministrstvu. Za kratek čas od odhoda Trbovška do imenovanja Matijeviča je OVS vodila namestnica direktorja Ines Conradi.

Kot so danes pojasnili na vladi, zakon o javnih uslužbencih v drugem odstavku 82. člena določa, da generalne sekretarje in generalne direktorje na ministrstvih, direktorje organov v sestavi ministrstev in direktorje vladnih služb imenuje vlada na predlog ministra oziroma funkcionarja, ki mu je generalni direktor odgovoren.

V 89. členu zakona o obrambi so določena delovna mesta, za katera sklenitev delovnega razmerja ni treba izvesti natečajnega postopka. V to skupino delovnih mest spada tudi delovno mesto generalnega direktorja Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo.

Matijevič je po poročanju medijev nekdanji častnik Slovenske vojske, zadnja leta je bil zaposlen v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). Po pisanju Dnevnika naj bi veljal za umirjenega, nepolitičnega strokovnjaka z dobro mednarodno mrežo.