Minister za obrambo predlaga direktorja OVS-ja, potrditi ga mora vlada kot kolektivni organ. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Minister za obrambo predlaga direktorja OVS-ja, potrditi ga mora vlada kot kolektivni organ. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Karl Erjavec
Erjavec se po desetih letih vrača na mesto obrambnega ministra. Vojska je danes v slabšem stanju kot tedaj, pravi. Foto: Reuters

Ob torkovem obisku generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga in tudi tokratnih pogovorih koalicije o proračunu pa je spregovoril tudi o stanju v Slovenski vojski (SV).
Položaj je slabši, kot je bil pred desetimi leti, je ocenil Karl Erjavec, ki je pred desetletjem že opravljal funkcijo obrambnega ministra. Razloge za to vidi predvsem v gospodarski krizi, ko je bil po njegovih navedbah obrambni proračun zmanjšan za 42 odstotkov. "Takega znižanja seveda ne zdrži noben resen sistem," je poudaril Erjavec na novinarski konferenci, na kateri se je sicer kot predsednik DeSUS-a pridružil strankinim kandidatom na lokalnih volitvah v Kamniku.

Ob gospodarski rasti bi bilo po Erjavčevih besedah prav, da bi več sredstev namenili za varnost. Pri tem ne gre zgolj za zavezo zvezi Nato o namenjanju dveh odstotkov BDP-ja za obrambne namene, ampak tudi za spremenjen varnostni položaj, je pojasnil in opozoril na različne sodobne varnostne izzive, s katerimi se spoprijemamo, od množičnih migracij, ki lahko zelo porušijo javni red in mir, do terorizma in kibernetske varnosti.

Za dejanski dvig obrambnega proračuna
Zato se je zavzel, da se čim prej pogleda strategija nacionalne varnosti, ki je zastarela in ne odgovarja sodobnim izzivom. "Moj cilj je, da bi v letu 2019 dejansko začeli dvigovati obrambni proračun," je pojasnil Erjavec. Njegovo pričakovanje je, da bi v prihodnjem letu namenili vsaj 1,1 odstotka BDP-ja za obrambne namene, je povedal pred popoldanskim koalicijskim sestankom.

Torkov obisk Stoltenberga pa bo po njegovih besedah povezan tudi z vprašanjem, kakšen bo nacionalni program za to, da bo Slovenija dosegla cilj, tj. dva odstotka BDP-ja za obrambne namene. "Mi moramo o tem poročati do konca leta in moram reči, da se ta nacionalni program znotraj ministrstva za obrambo pripravlja," je povedal obrambni minister.

Skromna oprema Slovenske vojske
Kar pa zadeva opremljenost SV, je ugotavljal, da v zadnjih desetih letih ni bilo nobene večje investicije. Slovenija se je zavezala, da bo oblikovala srednjo bojno bataljonsko skupino, ki pa je ni mogoče oblikovati brez osemkolesnikov, je pojasnil. Sam se zavzema za nakup tipskih vozil, ki so v svetu že preizkušena, "da ne bomo spet delali nekih eksperimentov, razvijali nekih stvari, ki v svetu niso poznane".

Erjavec je tudi pojasnil, da ga načelnik Generalštaba SV generalmajor Alan Geder še ni seznanil s spremembami junijskega ukaza o povišanju vojaških plač po ugotovitvah notranje revizorke ministrstva. Poudaril pa je, da zagovarja zakonitost in da tak dodatek pripada tistim pripadnikom SV, ki delujejo v odzivnih silah, in ne more pripadati vsakemu pripadniku SV, kot zdaj določa ukaz.

Je pa znova poudaril, da so plače v SV prenizke, in napovedal, da bodo pogledali, kaj je mogoče storiti – tudi prek zakonskih sprememb – za izboljšanje materialnega položaja zlasti vojakov in podčastnikov. "Nič ne pomaga, da bomo vlagali v opremo in posodobitev SV, če ne bomo imeli pripadnikov SV," je še dejal Erjavec.

Menjava na vrhu OVS-ja
V četrtek bo predlagal imenovanje novega direktorja OVS-ja. Dosedanji direktor Franc Trbovšek bo tako razrešen. Erjavec je glede tega danes še pojasnil, da je Trbovšku prenehalo delovno razmerje dan, preden je nova vlada zaprisegla. Po ministrovem mnenju postopek ni bil korekten, zato so to popravili. Prejšnji teden je zopet postal uslužbenec ministrstva za obrambo in trenutno še naprej opravlja funkcijo direktorja OVS-ja.