Z omejitvijo fiktivnega vpisa bi se zmanjšala obremenitev različnih socialnih pravic, meni Žiga Turk. Foto: BoBo
Z omejitvijo fiktivnega vpisa bi se zmanjšala obremenitev različnih socialnih pravic, meni Žiga Turk. Foto: BoBo

Z omejitvijo fiktivnega vpisa bi prihranki po mnenju Žige Turka nastali predvsem pri pobiranju davkov in pri socialnih transferjih, saj bi fiktivno vpisani manj bremenili različne socialne pravice.

Ob tem je izpostavil, da je Slovenija po deležu vpisov na terciarno izobraževanje med prvimi na svetu, toda med zadnjimi po deležu tistih, ki študij končajo. Pri čemer je po navedbah Turka težko oceniti, koliko je študentov, ki so dejansko poskušali, in koliko tistih, ki so se vpisali le zaradi statusa.

Je pa Turk napovedal, da bodo že v prihodnjem mesecu na ministrstvu izvajali nadzor nad pravicami, ki izvirajo iz študentskega statusa. Drugi korak k zmanjševanju fiktivnega vpisa pa po mnenju Turka predstavlja predlog zakona o višjem strokovnem izobraževanju, ki pravice iz statusa omejuje na tri leta.

Po mnenju Turka bodo prav reforme, ki jih skuša izpeljati vlada v tem mandatu, vzpostavile okolje, zaradi katerega bodo mladi ostajali v Sloveniji, pri čemer je izpostavil pokojninsko reformo in reformo trga dela.