Posebno tožilstvo se bo zdaj ukvarjalo z najzahtevnejšimi oblikami kriminala. Foto: BoBo
Posebno tožilstvo se bo zdaj ukvarjalo z najzahtevnejšimi oblikami kriminala. Foto: BoBo

Že jutri bodo stekli formalni postopki za ustanovitev novega 12. tožilstva v državi, je za Radio Slovenija poročala Jolanda Lebar. To bo posebno tožilstvo, pristojno za pregon organiziranega kriminala. V začetku bodo v njem tožilci, ki so bili do zdaj člani posebne skupine tožilcev - trenutno jih je osem in vodja skupine.

V mesecu dni mora pravosodno ministrstvo objaviti razpis za vodjo novega tožilstva. Tožilci, dodeljeni v skupino, pa bodo delo nadaljevali v novem tožilstvu vse do izteka dodelitve v skupino.

Preiskave bodo tekle normalno naprej
Posebno tožilstvo bo prevzelo v delo vse zadeve, ki jih je do zdaj obravnavala skupina. Torej naj bi delo skupine ne zastalo, ampak se zgolj nadaljevalo v okviru posebnega tožilstva, ki pa naj bi se v pol leta bistveno kadrovsko okrepilo.
V posebnem tožilstvu naj bi delovali najbolje usposobljeni tožilci v državi. V njem naj bi bilo kar 21 tožilcev - za začetek minimalno 10. Ukvarjali pa se bodo z najzahtevnejšimi oblikami gospodarskega kriminala in korupcije.

Mesec dni po tem, ko bo imenovan vodja novega tožilstva, bo ministrstvo objavilo razpis oziroma poziv tožilcem, naj se prijavijo za delo v tem tožilstvu, tako da bi čim prej zasedli vsa predvidena tožilska mesta.

Spreminja se tožilski svet
Novi zakon o državnem tožilstvu pa prinaša tudi drugačno sestavo in pristojnosti državno-tožilskega sveta. Namesto dozdajšnjih sedem bo imel devet članov - tožilci bodo v njem imeli večino.

Volitve štirih članov, ki jih volijo državni tožilci, bodo 17. novembra, istega dne naj bi tudi državni zbor izvolil štiri člane, ki jih je že predlagal predsednik republike izmed pravnih strokovnjakov. Predvidoma do takrat pa naj bi tudi pravosodni minister v državni svet imenoval enega člana izmed vodij okrožnih državnih tožilstev.
Državni tožilski svet bo imel pomembne pristojnosti. Po vzoru sodnega sveta bo imenoval vodje okrožnih tožilstev, potrjeval bo politiko pregona, meril kakovost in uspešnost dela tožilcev in tožilstev.