Foto:
Foto:

Listino EFGP-ja so v rimski mestni hiši Campidoglio podpisali vodje 32 zelenih političnih formacij. Ta bo vodila skupno volilno kampanjo za junijske volitve v Evropski parlament, v kateri bo sodelovalo 25 strank iz 22 sedanjih in novih članic EU-ja. Nova stranka, katere simbol je sončnica z 32 cvetnimi lističi, je prva takšna povezava.

Predstavljena Černjak in Šešerko
Kot slovenska kandidata za evropska poslanca sta bila na kongresu predstavljena Dominik S. Černjak iz Stranke mladih Slovenije (SMS) in Leo Šešerko iz Stranke ekoloških gibanj (SEG).

Zbližanje stališč tudi v Sloveniji
Kot je dejal Šešerko, je ustanovitev Evropske zelene stranke pozitivna za Slovenijo, saj bo pripomogla k zbližanju stališč vseh treh slovenskih političnih formacij, ki sodelujejo v EFGP-ju. To so Zeleni Slovenije, katerih članstvo je bilo leta 1993 zamrznjeno, SMS, ki ima status opazovalke, in SEG, ki je vložila prošnjo za članstvo.

Politična usmeritev Zelenih se krepi
Dominik S. Černjak pa je menil, da bo s članstvom v Evropski zeleni stranki SMS dobila večjo težo v evropskih ustanovah, kar bo pomemben vzvod za krepitev politične moči Slovenije. Stranka mladih si želi čim širše koalicije z Zelenimi, ker se ta politična usmeritev v Evropi krepi in bi bila lahko uspešna tudi v Sloveniji, saj je neideološka, zavzema se za ravnovesje v okolju in ima močno socialno komponento.

Junija obisk Fischerja?
Predstavniki SMS so se na rimskem kongresu dogovorili, da bodo v marcu v Sloveniji pripravili prvo sejo izvršnega odbora novoustanovljene Evropske zelene stranke. Od 23. do 25. aprila bo v Izoli potekala konferenca EFGP-ja, posvečena zaščiti in izkoriščanju morij.
20. aprila bo Slovenijo obiskal evropski poslanec Zelenih, alpinist Reinhold Messner, v maju pa pričakujejo Daniela Cohn-Bendita, enega od obeh vodij poslanske skupine Zelenih v Evropskem parlamentu. Med volilno kampanjo bo v začetku junija Slovenijo zelo verjetno obiskal nemški zunanji minister in vodja nemških Zelenih Joschka Fischer.