"Na seji vlade smo intenzivno razpravljali o tej temi, nato smo nadaljevali še na posvetu in bili smo si enotni - odločili smo se, da podaljšamo rok do 30. aprila, torej za en mesec," je na TV Slovenija zatrdil minister Samo Omerzel. Foto: BoBo
Rok za ureditev podatkov o nepremičninah spremenjen

Skladno z zakonom naj bi bil davek na nepremičnine za letos odmerjen glede na podatke v registru nepremičnin na dan 1. april, vendar pa je vlada v petek na seji obravnavala tudi predlog spremembe datuma.

Obravnavo tega predloga so sicer prekinili in napovedali, da bodo odločitev sprejeli najpozneje na začetku prihodnjega tedna, vendar pa so se po seji nato popoldne sešli še na delovnem posvetu na gradu Strmol, mediji pa so poročali, da je po neuradnih informacijah beseda tekla tudi o podaljšanju roka.

To je nazadnje potrdil tudi minister Omerzel, ki so ga zvečer gostili v Odmevih na Televiziji Slovenija. "Na seji vlade smo intenzivno razpravljali o tej temi, nato smo nadaljevali še na posvetu in bili smo si enotni - odločili smo se, da podaljšamo rok do 30. aprila, torej za en mesec," je zatrdil.

Obljubljajo enotno stopnjo obdavčitve
Priznal je, da je nepremičninski davek "velik zalogaj", ki ga je že kar nekaj vlad neuspešno poskušalo izpeljati. "Ta vlada pa je odločena, da ta davek izpelje," je zatrdil.

Potrdil je tudi, da bodo vsa stanovanja in hiše nazadnje obdavčene po enotni, 0,15-odstotni rezidenčni davčni stopnji. "Ko govorimo o rezidenčnosti, je enotna davčna stopnja odločitev vlade," je zagotovil. Razložil je še, da je želela vlada to urediti v zakonu o vrednotenju, a je po opozorilu državnozborske zakonodajno-pravne službe vložila amandma k zakonu o davku na nepremičnine.

Lastnikom novi informativni izračuni
Gurs namerava sicer lastnikom nepremičnin poslati nove informativne izračune nepremičninskega davka, ki ga država prvič namerava pobrati že letos. A zakon o davku na nepremičnine čaka še na odločitev ustavnega sodišča o njegovi skladnosti z ustavo.

Lastniki nepremičnin lahko sicer podatke za odmero davka tudi danes urejajo v pisarnah Geodetske uprave RS v Ljubljani, Kranju, Kopru, Domžalah in Mariboru - pisarne bodo odprte še do 13.00. Za obisk ob sobotah se ni treba naročiti, sistem naročanja pa še vedno velja ob delavnikih.

Prva delovna sobota geodetskih pisarn v omenjenih petih mestih je bila prejšnjo soboto, obisk strank pa je bil velik - v Ljubljani je pisarno obiskalo 126 strank, v Domžalah 88, Mariboru 100, Kopru 140 in Kranju 150. Gurs podoben obisk pričakuje tudi danes.

Rok za ureditev podatkov o nepremičninah spremenjen