Policisti popisujejo udeležence protesta. Foto: BoBo
Policisti popisujejo udeležence protesta. Foto: BoBo

Skupina 39 poslank in poslancev strank LMŠ, SD, Levica in SAB zahteva parlamentarno preiskave za ugotavljanje morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij za nedopustno politično vmešavanje v delo policije, in sicer od 13. marca lani. Poslanec LMŠ-ja Rudi Medved pravi, da so prepričani, da bo preiskava dokazala, da se vladajoča politika vtika v predkazenske postopke, jih zavira in otežuje delo policije.

Opozicija zahteva preiskavo političnega vmešavanja v policijo

Pa tudi, da se dogaja razgradnja Nacionalnega preiskovalnega urada in da kriminaliste, ki preiskujejo dejanja funkcionarjev te vlade, "odlagajo" v neke delovne skupine. V take skupine sta bila po njegovih navedbah premeščena kriminalista, ki sta preiskovala nakup zaščitne opreme v epidemiji in ravnanja prvaka NSi-ja Mateja Tonina in člana SDS-a Žana Mahniča v času, ko sta bila kot poslanca člana komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Nesorazmerni ukrepi policije proti državljanom

Omenil je tudi ravnanje policistov na protestih in pisanje glob protestnikom, tudi taksistom na zadnjih protestnih akcijah. Gre za nesorazmerne ukrepe, in "obstajajo pričevanja, ko je bilo policiste sram, da so to počeli", je dejal. Po njegovih besedah obstajajo "tudi resni namigi, da je to naročil sam minister Aleš Hojs".

Omenil je primer pesnika Borisa A. Novaka, ki so ga policisti obstopili, ko je stopil pred poslopje DZ-ja in prebral pesem. "Ali nam je tega treba?" se je vprašal Medved. Od tod po njegovih besedah izhaja nejevolja državljanov s policijo. "Ne moremo pristati na to, da se bomo znašli v situaciji, da ljudje ne bodo zaupali, da policija varuje njih, ampak bodo imeli občutek, da policija varuje vladajočo politiko," je dejal.

Prepričan je, da gre za sistemsko podrejanje policije in da si je vodilna stranka SDS – ob pomoči ali nemem spremljanju drugih koalicijskih strank – "s kadrovskimi postopki pripravila teren za podrejanje policije".

Hojs zatrjuje, da bo s komisijo sodeloval. Foto: BoBo
Hojs zatrjuje, da bo s komisijo sodeloval. Foto: BoBo

Notranji minister Aleš Hojs je danes na novinarski konferenci o epidemičnih razmerah navedel, da je parlamentarna preiskava "popolnoma legitimen in povsem razumljiv vzvod parlamentarcev. Sam bom z največjo mero odgovornosti, z vsemi podatki, z vsemi dokumenti sodeloval. Nikakršnih zadržkov ni, da v takih postopkih ne bi sodeloval."