Opozicijski poslanci zahtevajo preiskavo političnega vmešavanja v policijo (na fotografiji minister Aleš Hojs). Foto: BoBo
Opozicijski poslanci zahtevajo preiskavo političnega vmešavanja v policijo (na fotografiji minister Aleš Hojs). Foto: BoBo
NPU ima novo delovno skupino – za nezaželene sodelavce

Pod zahtevo se je podpisalo 39 poslank in poslancev LMŠ-ja, SD-ja, Levice in SAB-a. Zahtevajo parlamentarno preiskavo za ugotovitev "dejanskega stanja in morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij za nedopustno politično vmešavanje v delo slovenske policije, njenih preiskovalnih organov, preiskovalnih skupin in avtonomnih preiskovalnih enot zaradi suma političnega vplivanja na potek in/ali izid predkazenskih in drugih postopkov".

Med nosilci javnih funkcij izpostavljajo notranjega ministra Aleša Hojsa in člane njegovega kabineta ter predsednika vlade Janeza Janšo in člane njegovega kabineta.

S preiskavo želijo med drugim ugotoviti, ali se vodstvo ministrstva za notranje zadeve politično vmešava v konkretne predkazenske in druge postopke ter ali so funkcionarji in zaposleni v policiji podvrženi nedopustnim političnim pritiskom, ki vplivajo na njihove odločitve.

Eden od namenov preiskave je tudi ugotoviti, ali Nacionalni preiskovalni urad (NPU) deluje avtonomno in nosilci javnih funkcij, ki za to niso pristojni, ne posegajo v njegovo avtonomno delovanje in ne izvajajo političnega pritiska. Prav tako želijo s preiskavo ugotoviti, "ali politično motivirano kadrovanje poteka z namenom podreditve slovenske policije (predvsem NPU-ja) interesom in volji" članov aktualne vlade in posameznih političnih strank.

Kadrovanje na policiji

V obrazložitvi zahteve predlagatelji opozarjajo na kadrovske poteze vladajoče koalicije v policiji, posebej opozarjajo na dogajanje na NPU-ju. Kot so zapisali, je po številnih kadrovskih menjavah danes jasno, da vse ključne položaje v slovenski policiji zasedajo kadri vladajočega SDS-a.

Ob tem pa so v policiji, kot so navedli, našli tudi "nov način umika spornih kriminalistov ali vodij preiskav, ki bi lahko ogrozili interese SDS-a - ustanavljanje delovnih skupin". Ministru Hojsu predlagatelji očitajo tudi poseganje po drugih načinih za nedopustno politično vmešavanje v delo policije in drugih institucij. "Seznam spornih ravnanj ministra in njegovih sodelavcev je precej dolg," so zapisali.

V obrazložitvi pa so še pojasnili, da zahtevo za odreditev omenjene parlamentarne preiskave vlagajo zato, ker menijo, da je treba uporabiti vse demokratične mehanizme, da se prepreči popolna politična podreditev policije.

Hojs je za Odmeve na Televiziji Slovenija zagotovil, da bo sodeloval v tej preiskavi. "Ta zadeva me je presenetila, saj v pobudi za ustanovitev te komisije piše, da se na NPU vodi več kazenskih postopkov zoper nosilce oblasti, posebej aktualne ministre te vlade. Jaz tega podatka nimam, torej je očitno gospod Golubović oz. stranka LMŠ bolje obveščena o tem, kaj se dogaja na NPU, kot pristojni, ki smo odgovorni za delo NPU," je dodal minister.

Poslanci o političnemu vmešavanju v policijo