Vaše matere bodo vesele pozornosti. Za kakšno rožico pa je vedno pravi čas, ni vam treba čakati na 8. ali 25. marec. Foto: EPA
Vaše matere bodo vesele pozornosti. Za kakšno rožico pa je vedno pravi čas, ni vam treba čakati na 8. ali 25. marec. Foto: EPA

Starševstvo je stvar obeh spolov.

Maca Jogan

Čaščenje mater ima poganske korenine. Povezano je s čaščenjem velike matere vseh bogov in z marčevimi idami.

V Sloveniji ga po koncu druge svetovne vojne praviloma nismo praznovali, saj ga je zasenčil 8. marec, dan žena. Več veljave spet pridobiva zadnja leta.

Vse le ni tako idilično, kot se zdi
Kot sta v pogovoru za Delo opozorili strokovnjakinji, profesorici na Fakulteti za družbene vede Maca Jogan in Aleksandra Kanjuo Mrčela, materinski dan poveličuje samo eno izmed ženskih vlog, zato bi bilo bolje praznovati starševski dan.

Poveličevanje koristnosti ženske kot matere je nadomestek za njihovo prikrajšanost, starševstvo pa se izenačuje samo z materinstvom. To ženske obremenjuje in jih postavlja v slabši položaj v službah. Ob tem se pozablja na očete, ki bi morali enakovredno sodelovati pri vzgoji otrok. Pa to ni tako, pravita sociologinji.

Nekaj statistike:
>>> 9.000 žensk v Sloveniji vsako leto prvič postane mama.
>>> Pri 27 letih je mama vsaka druga ženska.
>>> 2,0 otroka ima v povprečju ženska, rojena po letu 1945.
>>> 632.000 mater živi v Sloveniji.
>>> Povprečna najstniška mama ni poročena, ne živi z otrokovim očetom in je brezposelna.
>>> 90.000 mam je samohranilk.
>>> Samo polovica mater živi v pravi družinski zvezi, torej z otroki in njihovimi očeti hkrati.
>>> Največ otrok (70 % nad povprečjem) ima mati iz Pomurja in Koroške, najmanj (50 % pod povprečjem) pa iz obalno-kraške regije.

R. S./RTVSLO

Starševstvo je stvar obeh spolov.

Maca Jogan