Univerza na Primorskem meni, da so diplome veljavne. Foto: MMC RTV SLO
Univerza na Primorskem meni, da so diplome veljavne. Foto: MMC RTV SLO

Žižmonda in nekdanjo direktorico fakultete za management Nado Trunk Širca je sodišče v četrtek zaradi nezakonitega vpisa študentov obsodilo na 24 in 22 mesecev pogojne zaporne kazni. Kot je poročala Televizija Slovenija, sta Žižmond in Trunk Širca, ki sta krivdo priznala, omogočila vpis v absolventski staž 670 študentom, ki niso bili vpisani v zadnji letnik fakultete. Na sodbo se nekdanja direktorica in dekan sicer lahko pritožita.

Kot je poročala Televizija Slovenija, je po izreku sodbe okrožna državna tožilka Barbara Milič Rožman problematizirala tudi veljavnost diplome. "Diplome na podlagi te sodbe, če bo taka, kot je obstala, zagotovo ne bodo več veljavne oziroma so kazensko pravno gledano nezakonite listine, ki jih upravičenci, ki so jih sprejeli, ne morejo uporabljati v pravnem prometu," je dejala.

Univerza prepričana o veljavnosti
Na Univerzi na Primorskem so medtem prepričani o veljavnosti diplom. Že v petek so poudarili, da so vse izdane diplome visokošolskih zavodov kot javne listine veljavne. Izpostavili so pravno mnenje Polone Kovač o veljavnosti in razveljavitvi diplom iz leta 2008, ki ga je izdala Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, iz katerega izhaja, da so omenjene diplome "kljub ugotovljenim spornim vpisom po nepravilno določenih pogojih splošnih aktov fakultete za management veljavne".

Sodbe okrožnega sodišča do uradnega prejetja sodbe sicer ne morejo komentirati, so zapisali na univerzi, hkrati pa potrebujejo ustrezen in razumen čas, da vse potencialno nejasne pravne postopke strokovno proučijo in se nanje ustrezno odzovejo. Dodali so, da univerza sicer v zvezi s postopkom ustrezno komunicira tudi s predstavniki študentov.

Na ministrstvu za izobraževanje medtem uradno niso seznanjeni s sodbo in zato zadeve ne morejo komentirati.