Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot poroča Večer, imajo nekateri od njih s seboj pse, saj je sprehajanje teh dovoljeno. Na Glavnem trgu je sicer več policistov in novinarjev kot protestnikov.

Prekrškovni postopek zoper eno osebo

Inšpektorji zdravstvenega inšpektorata so v pretekli noči v Mariboru in Ljubljani izvajali nadzor spoštovanja odlokov za zajezitev epidemije. V Mariboru so poleg več opozoril zoper eno osebo uvedli prekrškovni postopek, ki še poteka, zato več informacij o tem niso mogli posredovati.

So pa mariborski policisti danes pojasnili, da se je po pozivih na družbenih omrežjih v torek ob 21. uri na Glavnem trgu v Mariboru zbralo okoli 50 ljudi. Dogajanje je spremljalo okoli 20 novinarjev, razen teh pa so se zbrani zavedali, da kršijo veljaven odlok, ki omejuje gibanje ljudi med 21. in šesto uro, so navedli.

Sorodna novica Med 21.00 in 6.00 ostanite doma. V Mariboru od 70 do 100 protestnikov.

Kot so ob tem poudarili na Policijski upravi Maribor, se policija zaveda pomena javnega izražanja mnenj in stališč o vprašanjih javnega ali skupnega pomena. Zato so skupaj s pristojnimi inšpektorji udeležence pozvali k spoštovanju predpisa, inšpektorji pa so jim izrekali opozorila za prekrške. Policisti so jim nudili zgolj pomoč in sami niso izrekli nobene sankcije, so zatrdili. Večina udeležencev je opozorila inšpektorjev takoj upoštevala in je v manjših skupinah zapustila Glavni trg ter odšla domov. Ostala pa je skupina oseb, ki so jim inšpektorji ob 21.25 znova izrekli opozorilo, ki so ga upoštevali in se razšli. Okoli 21.30 je bil Glavni trg prazen oz. so tam ostali samo posamezniki, ki jim je gibanje v času "policijske ure" dovoljeno.

Ker so udeleženci upoštevali opozorila in se razšli, policistom ni bilo treba ukrepati in svojih pooblastil ob upoštevanju načela sorazmernosti niso uporabili, so še zapisali na PU-ju Maribor.

Zdravstveni inšpektorji pa so bili na delu tudi v Ljubljani, kjer so izrekli deset opozoril. Na Fužinah v Ljubljani so se neznanci spravili celo na policijski avtomobil.

Na Policijski upravi Ljubljana so pojasnili, da se je na Preglovem trgu na območju Fužin okoli 21.30 zbralo večje število ljudi. Policist je zaradi varne izvedbe postopka zaprosil za pomoč dodatne patrulje, v tem času pa je nekaj posameznikov v policijsko vozilo začelo metati predmete, zaradi česar se je policist umaknil.

V dogodku ni bil nihče poškodovan, tudi z vozilom je vse v redu, osebe pa so se še pred prihodom preostalih policijskih patrulj razbežale. Policija njihove identitete ni ugotovila, kljub temu pa o dogodku še zbira obvestila.

Incidenti med policijsko uro